Egy izraeli katonalány kényszerleszállás miatt Iránban találta magát

Egy izraeli katonalány kényszerleszállás miatt Iránban találta magát

A katona egy Üzbegisztánból az Emirátusokba tartó csatlakozó járaton repült, de egy utas rosszul lett, ezért le kellett szállnia Sirazban – majd több órát ott töltött.

A katonai cenzor nyilvánosságra hozta, hogy egy üzbegisztáni családi látogatásról hazafelé tartó, csatlakozó járatra felszálló izraeli katonalány gépe kényszerleszállást hajtott végre a múlt héten Iránban.

A katonalány késő este szállt fel az Üzbegisztán fővárosából, Taskentből az egyesült arab emírségekbeli Dubajba tartó “Fly Dubai” légitársaság gépére. A repülés során a gép legénységének kényszerleszállást kellett végrehajtania egy női utas rosszulléte miatt, és a kiválasztott úti cél a legközelebbi repülőtér, az iráni Shiraz város repülőtere volt. A gép csütörtök reggel 5 órakor szállt le az Iszlám Köztársaságban.

A katonalány az utasokkal együtt leszállt a gépről és a terminálban várakozott, ahol feltöltötte mobiltelefonját, s felvette a kapcsolatot Izraellel. A Moszad arra utasította, hogy csak orosz nyelven beszéljen. A négy órás tartózkodás során nem hallgatták ki, és nem különítették el a többi utastól. A katonalány csak Izraelbe visszatérve döbbent rá iráni leszállásának komolyságára és a színfalak mögötti drámára.

A hír egyből eljutott Aviv Kochavi vezérkari főnökhöz – aki értesítette a miniszterelnöki hivatalt és a védelmi minisztert. A kabinet tagjai éppen a Libanonnal kötött gázmegállapodás aláírásával voltak elfoglalva, Beni Ganz védelmi miniszter pedig Ankarában tárgyalt, amikor értesültek a történtekről.

Néhány óra elteltével megkönnyebbülten sóhajtottak fel a Kirija támaszponton, amikor kiderült, hogy a gép, rajta a katonalánnyal, felszállt Iránból, és útban van Dubaj felé.

Izraeli állampolgárok átrepülhetnek iráni terület felett, de az izraeli hadsereg katonái nem. Az ügyben még folyik az IDF vizsgálata, de mivel a lánynak nem volt magas kockázatú biztonsági besorolása – úgy néz ki, nem fognak eljárást indítani ellene. A hadsereg igyekszik megakadályozni, hogy a jövőben hasonló esetek megismétlődjenek.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.