Netanjahu megkapta a szükséges támogatást a kormányalakításához

Ben-Gvir Herzoggal
Ben-Gvir Herzoggal – Fotó: Kobi Gideon /GPO.

Benjamin Netanjahu volt izraeli miniszterelnök, a Likud párt elnöke megkapta a kneszet képviselői többségének, a 120-ból 64 honatyának a támogatását új kormánya megalakításához – jelentette a Jediot Aharonot című újság hírportálja, a Ynet csütörtökön.

A kneszet honatyáinak többsége Netanjahut javasolta az ország új kormányának megalakítására Jichák Hercog államelnöknek, és ezért Hercog vasárnap várhatóan felkéri az új – Izrael harminchetedik – kabinetjének létrehozására.

Hercog az utóbbi napokban konzultációkat tartott a pártok képviselőivel arról, hogy melyik politikust bízza meg a kormányalakítással. Netanjahu mellett Jair Lapid felkérését is javasolták, de csak pártjának, a Van Jövő (Jes Atid) nevű centrista pártnak 24, a múlt keddi választásokon a parlamentbe bejutott képviselője.

A következő kormányról szóló szerdai egyeztetéseken Hercog arra figyelmeztetett, hogy az egész világ aggódik a radikális jobboldali Itamar Ben-Gvir esetleges bevonása miatt az új kormánykoalícióba.

Ben-Gvir a belbiztonsági miniszter tárcájára tart igényt. 2007-ben elítélték arabok elleni rasszista uszítás, valamint az Izrael és az Egyesült Államok feketelistáján szereplő Meir Kahane tanításait követő Kach mozgalom támogatása miatt. Kahanét 1990 novemberében egy New York-i szállodában meggyilkolta egy egyiptomi-amerikai dzsihadista.

Itamar Ben-Gvir csütörtökön Meir Kahane emléke előtt tisztelgett meggyilkolásának 32. évfordulóján.

„Nem titok, hogy én nem Kahane rabbi vagyok, nem támogatom az összes arab deportálását, és nem fogok törvényeket hozni a nemek szerinti külön strandokról, bár az biztos, hogy fellépünk és mindent megteszünk azért, hogy a terroristákat kiutasítsuk az országból, valamint Izrael zsidó jellege, a telepek és zsidó identitása érdekében” – mondta Ben-Gvir.

A Zsidó Erő (Ocma Jehudit) nevű párt élén álló Ben-Gvir a Palesztin Hatóság feloszlatását szeretné elérni, emellett azt is, hogy zsidók imádkozhassanak az Óvárosban található Templomhegyen, ahol a status quo-t rögzítő jelenlegi egyezmények szerint csak a muzulmánok gyakorolhatják hitüket.

Jariv Levin, a Likud koalíciós tárgyalásokkal megbízott politikusa korábban kijelentette, hogy pártja a következő izraeli kormány gyors megalakítására törekszik. A választásokon győztes, Netanjahut támogató jobboldali-vallásos tömb pártjai előzőleg közölték, hogy az igazságszolgáltatási rendszer reformjára, a fegyverhasználati szabályok megváltoztatására, a vallási reformok visszaállítására, a műanyag csomagoló és tálalóeszközök megemelt adójának visszacsökkentésére, és drágábbá tett cukros üdítőitalok korábbi árának helyreállítására törekednek.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.