Egy katona tévedésből agyonlőtt egy terroristának vélt civilt

Az incidens helyszíne Raananában – Fotó: Izraeli Mentők

Izraelben egy katona lelőtt egy tévedésből terroristának vélt civilt hétfő reggel egy buszmegállóban – jelentette a Jediot Aharonot című újság hírportálja, a Ynet.

A Goláni nevű elit alakulathoz tartozó katona tévesen terroristának vélte a furcsán viselkedő, fenyegetően közeledő férfit, és rálőtt. A férfit súlyos állapotban szállították a kfar-szabai Meir kórházba, ahol az orvosok már nem tudták megmenteni, belehalt sérülésébe.

Rajta kívül a lövés következtében a buszmegállóban könnyebben megsebesült egy járókelő, őt is kórházba szállították. A rendőrség közölte, hogy a lelőtt civilnél kés volt, és egyelőre nem világos, hogy támadott-e, s miért  gondolta a katona, hogy merényletre készül ellene.

A rendőrség szerint az áldozat valószínűleg “szakszerű diagnózisra” szorult volna, vagyis olyan mentális egészségi problémái voltak, melyek miatt gyanúsan viselkedett.

- Hirdetés -

A The Times of Israel című angol nyelvű hírportál szerint az incidens valószínűleg újraindítja a vitát a katonák fegyverhasználati szabályairól, melyeket számos jobboldali politikus túl szigorúnak vél, ugyanis szerintük akadályozzák a biztonságiak hatékonyságát.

Az izraeli parlamentbe, a kneszetbe a november 1-i választásokon bejutott nacionalista képviselő, Itamar Ben-Gvir, aki a Benjamin Netanjahu vezetésével felálló új kormányban a belbiztonsági miniszteri tárcát követeli magának,  enyhíteni akarja a jelenlegi fegyverhasználati szabályokat, hogy a rendőrök és a katonák könnyebben használhassanak éles tüzet a támadók, köztük a köveket és Molotov-koktélokat dobálók ellen.

Március óta újabb erőszakhullám kezdődött, melyben  az izraeli biztonsági erők több mint 135 palesztint öltek meg Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben, a legtöbbet 2015 óta. A hadsereg szerint a legtöbbjük fegyveres volt, akik rajtaütésben haltak meg, de életüket vesztették kődobáló fiatalok és vétlen emberek is.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.