Ganz: Súlyos hiba a megölt palesztin újságírónő ügyében indított amerikai vizsgálat

Sirin Abu Akla
Sirin Abu Akla – Fotó: Sirin Abu Akla Twitter-fiókja

Izrael nem fog együttműködni semmilyen külső vizsgálattal Sirin Abu Akla palesztin újságírónő halálát illetően – jelentette be hétfőn este Beni Ganz izraeli védelmi miniszter a Twitteren.

A helyi sajtó jelentette, hogy az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) nyomozást indított a palesztin-amerikai kettős állampolgár újságírónő halálának ügyében. Az al-Dzsazíra katari pánarab televíziós hálózat riporterét május 11-én lőtték le a dzsenini menekülttáborban.

„Súlyos hiba az amerikai igazságügyi minisztérium azon döntése, hogy kivizsgáltatja Sirin Abu Akla sajnálatos halálát” – hangsúlyozta Ganz. „Nem fogjuk engedni a beavatkozást Izrael belügyeibe” – tette hozzá.

Palesztin tisztségviselők, Sirin Abu Akla családja és az al-Dzsazíra is azzal vádolja az izraeli hadsereget, hogy szándékosan vették célba és lőtték le a Ciszjordánia északi részén lévő Dzsenín menekülttáborában végrehajtott izraeli katonai razziáról tudósító riportert, aki jól felismerhetően sisakban és sajtó feliratú golyóálló mellényben volt. Az izraeli hadsereg vizsgálata ugyanakkor megállapította, hogy Sirin Abu Aklát nem szándékosan lőtte le egy izraeli katona.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.