Tavaly 2,6 millió tonna élelmiszert dobtak ki Izraelben, aminek a felét meg lehetett volna menteni

Fotó: Shutterstock

A Leket Israel és a Környezetvédelmi Minisztérium éves jelentése szerint a kidobott élelmiszermennyiség mintegy százezer tonnával nőtt az előző évhez képest. Izrael az OECD országok között az utolsó helyen áll az élelmiszermentés tekintetében.

A Leket Israel és a Környezetvédelmi Minisztérium éves jelentése szerint 2021-ben több millió tonna élelmiszert dobtak ki Izraelben 21,3 milliárd sékel értékben, ami mintegy százezer tonnás növekedést jelent az előző évhez képest, amikor 2,5 tonna élelmiszert semmisítettek meg az országban.

A jelentés készítői szerint Izrael az OECD országok között az utolsó helyen áll az élelmiszermentés tekintetében. Egyetlen tisztviselő sincs a minisztériumok között, aki az élelmiszerek megmentéséért vagy a kidobás megakadályozásáért lenne felelős, és nincs hivatalos politika az ügyben – annak ellenére, hogy ez a hetedik év, amikor ilyen jelentést közzétesznek.

A BDO könyvelőiroda által összeállított jelentés becslése szerint az élelmiszer-veszteség mértéke idén az izraeli élelmiszertermelés mintegy 37%-át teszi ki – ennek 50%-át meg lehetett volna menteni, azaz több mint egymillió tonna ehető élelmiszert dobtak ki –, körülbelül 7,5 milliárd sékel értékben.

A jelentés készítői szerint mennyiségileg az általános élelmiszer-veszteség mintegy 55%-ának eredete a termelés, a feldolgozás, a kiskereskedelem és a forgalmazás szakaszaiban keresendő – még azelőtt, hogy az élelmiszer a fogyasztóhoz jutott volna.

Az élelmiszerpazarlás problémája nemcsak az izraeli gazdaságra jellemző, azonban az adatok szerint a vizsgált 18 ország közül Izrael teszi a legkevesebbet a jelenség felszámolására. Az index első helyén Franciaország áll, őt követi Kanada, Németország, Olaszország és Nagy-Britannia.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSHaaretz