A zenekar, melynek zenészei kotta és karmester nélkül játszanak, a három évvel ezelőtti izraeli sikere után ismét az Országban turnézott és 42 taggal telt ház előtt lépett fel a Heichal Hatarbut kulturális központ Charles Bronfman Auditóriumában. A hegedűk mellett két cimbalom, számos brácsa, cselló, nagybőgő és klarinét is szerepelt. A 100 Tagú Cigányzenekar tel-avivi koncertjén jártunk.

Emelkedett hangulatot teremt a magyar komolyzene, a cigányzene és a zsidó zene ötvözése Izrael legnagyobb hangverseny-termében. A zenészek áradó energiája átjárja a közönséget, az akusztikus Jerusalaim sel zahav-nak 2400 ember a kórusa, az Arany Jeruzsálemet felkérés nélkül énekli a közönség a magyar cigányzenészek muzsikájára. Egybeforr cigány, zsidó, magyar és izraeli lélek.

Földöntúli erő sugárzik a színpadról amikor a főprímásé a főszerep. Ebből az erőből kaphattunk csöppet amikor a színfalak mögött találkoztunk Lendvai Csócsi Józseffel, ahol a főprímás mesélt nekünk az életéről és az izraeli fellépésről. 10 éves korában kezdett hegedűsként a Rajkó zenekarban, 1998-ban kapta meg Boross Lajos prímáskirálytól a főprímás rangot és a 100 Tagúnál annak megalakulása óta játszik és alelnöke 2005 óta. Csodálatos érzés számára Izraelben játszani, azért is, mert a 2019-es izraeli turnét a kerek egyéves kórházi gyógyulása miatt ki kellett hagynia.

A budapesti 100 Tagú különleges jelenség a zene világában. Ezúttal Mike Burstyn, a legendás jiddis színész-komedista-énekes a cigány és a zsidó folklór ismert darabjait ötvöző egyedi műsor vendégsztárja. Énekel, komédiázik, a zsidó és a cigány zenék hasonlóságát hangsúlyozza. Az idősebb izraeliek számára ő Kuni Leml, az a karakter, aki az 1960-as és 70-es években vígjátéksorozatok sztárja volt. A jelenlegi generációnak ő a rabbi a Juda című sikersorozatban, amelyben egy zsidó vámpír lelki tanácsadóját alakítja.

A kulisszák mögött Mike Burstynt arról kérdeztük, miben más a 100 Tagúval játszani, mint más zenekarokkal, és azt mondta, hogy ez a zenekar egy emberként játszik, és olyan zsidó módon fogadták őt, amit soha azelőtt nem is képzelt volna el. Mivel nem beszél magyarul, a zene nyelvén kommunikál a zenészekkel, és nagyon jól kijönnek. Héber, angol és jiddis dalokat adnak elő, de felkérték magyarul is egy számra, majd végül megegyeztek, hogy a Szomorú vasárnap túl szomorú ehhez a fellépéshez, és nem adják elő: “Nem akartam, hogy az emberek öngyilkosok legyenek” – mondta.

Haifán, Kiriat Mockinban, Tel-Avivban és Beer-Seván lépett fel a 100 Tagú idén novemberben Mike Burstynnel. Farkas Beke Nándor, a zenekar elnöke és virtuóz hegedűse ismét fantasztikus turnét szervezett Aharon Salamon magyar származású izraeli kollégájával.

Cimbalomszólókat, magyar és cigány dallamokat hallani Izraelben megható, de a látható harmónia a zenészek között, a zsidó zene iránti szeretetük, érezhető tiszteletük és az, hogy képesek ezt átadni a zene nyelvén, amit ők tesznek mindenki számára érthetővé, ez a 100 Tagú lényege ezen a koncerten.

Szeretnénk a cimbalmok húrkórusai lenni, szívesen hozzászoknánk ehhez a multikulturális harmóniához, a két óra a szünettel együtt, kevés. Ideteszünk néhány videót, hátha felvételről is árad az energia.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.