Több mint 300 iskolaigazgató írt alá petíciót a Maozzal kötött megállapodás ellen

Szombaton több mint 300 iskolaigazgató írt alá tiltakozó petíciót a Noam párttal kötött koalíciós megállapodás ellen, amelynek értelmében kikerül az oktatási minisztérium kezéből az iskolai külső tanulmányi programokért felelős egység, és a párt elnökének, Avi Maoznak a hatáskörébe kerül át.

A zsidó és arab iskolaigazgatók kijelentették, hogy ellenzik az egység áthelyezését Maozhoz, akinek “rasszista, LMBT-fób, sötét és szélsőséges nézetei rombolnak, megosztanak és egész közösségeket és identitásokat károsítanak az izraeli társadalomban.”

A petícióban az igazgatók ígéretet tesznek arra, hogy továbbra is kiteszik diákjaikat a “szabadságról, egyenlőségről, emberszeretetről, emberi jogokról, a másik elfogadásáról és az izraeli valamint az egyetemes társadalom mozaikjának minden alkotóeleméről” szóló tartalmaknak.

A hét végén több tucat helyi önkormányzati vezető lépett fel a lépés ellen, és Jair Lapid miniszterelnök felszólította őket, hogy álljanak “kapuőrként” az “állam és a liberális oktatási rendszer megőrzése érdekében”. Lapid szerint “az Izraelben megalakult új kormány felhagyott gyermekeink oktatásával, és átadta őket az izraeli társadalom legszélsőségesebb és legsötétebb elemeinek”.

- Hirdetés -

Az intézkedés ellen fellépő hatóságok vezetői között van Herzliya polgármestere is, aki szerint “gyermekeink nevelése továbbra is a pluralizmusra, az értékekre és Izrael szeretetére való nevelés lesz”. Givatajim polgármestere kijelentette, hogy “egyetlen programot sem vezetnek be a városunk oktatási intézményeibe, amíg azt én, mint az oktatási részleg vezetője nem hagyom jóvá”. 

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.