Több mint 300 iskolaigazgató írt alá petíciót a Maozzal kötött megállapodás ellen

Szombaton több mint 300 iskolaigazgató írt alá tiltakozó petíciót a Noam párttal kötött koalíciós megállapodás ellen, amelynek értelmében kikerül az oktatási minisztérium kezéből az iskolai külső tanulmányi programokért felelős egység, és a párt elnökének, Avi Maoznak a hatáskörébe kerül át.

A zsidó és arab iskolaigazgatók kijelentették, hogy ellenzik az egység áthelyezését Maozhoz, akinek “rasszista, LMBT-fób, sötét és szélsőséges nézetei rombolnak, megosztanak és egész közösségeket és identitásokat károsítanak az izraeli társadalomban.”

A petícióban az igazgatók ígéretet tesznek arra, hogy továbbra is kiteszik diákjaikat a “szabadságról, egyenlőségről, emberszeretetről, emberi jogokról, a másik elfogadásáról és az izraeli valamint az egyetemes társadalom mozaikjának minden alkotóeleméről” szóló tartalmaknak.

A hét végén több tucat helyi önkormányzati vezető lépett fel a lépés ellen, és Jair Lapid miniszterelnök felszólította őket, hogy álljanak “kapuőrként” az “állam és a liberális oktatási rendszer megőrzése érdekében”. Lapid szerint “az Izraelben megalakult új kormány felhagyott gyermekeink oktatásával, és átadta őket az izraeli társadalom legszélsőségesebb és legsötétebb elemeinek”.

Az intézkedés ellen fellépő hatóságok vezetői között van Herzliya polgármestere is, aki szerint “gyermekeink nevelése továbbra is a pluralizmusra, az értékekre és Izrael szeretetére való nevelés lesz”. Givatajim polgármestere kijelentette, hogy “egyetlen programot sem vezetnek be a városunk oktatási intézményeibe, amíg azt én, mint az oktatási részleg vezetője nem hagyom jóvá”. 

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.