32 miniszter lesz Izrael eddigi legdrágább kormányában

Harminckét miniszter lesz Benjamin Netanjahu kijelölt miniszterelnök leendő kormányában, melynek működéséhez rekordösszegre 1,3 milliárd sékelre (mintegy 150 milliárd forint) lesz szükség – jelentette a Kalkaliszt című izraeli gazdasági újság honlapja kedden.

A kormány méretét hivatalosan még nem határozták meg, de harminckét miniszter beiktatását, és három új minisztérium felállítását tervezi Benjamin Netanjahu az eddig megkötött koalíciós megállapodások alapján, és tizenöt-húsz új parlamenti képviselő kerül a kneszetbe a “norvég törvény” alapján, amely megengedi a miniszterré lett politikusok lemondását képviselői helyükről, hogy helyükre új tagokat delegálhassanak a pártok.

A pártokkal kötött egyezségek nyomán számos kormányzati egységet másik minisztériumba költöztetnek, s emellett emelkednek a hivatalok működési költségvetései. A becslések szerint a 32 miniszterből álló kormány felállításának költsége, a miniszterek, helyetteseik, a minisztériumi igazgatók és a tárcák dolgozóinak bérköltsége, a miniszterelnököt nem számítva a négyéves kormányzati időszakra körülbelül 1,3 milliárd sékelbe fog kerülni.

A leköszönő kormányban 28 miniszter, köztük a miniszterelnök és egy miniszterelnök-helyettes, valamint 6 miniszterhelyettes volt. A Kalkaliszt szerint az ő működési költségüknél mintegy 29 százalékkal többe kerül majd az új kormány.  

Az eddigi pártközi megegyezések alapján a Zsidó Erő nevű jobboldali párt számára létrehozzák az örökség minisztériumát, amely a jeruzsálemi ügyek minisztériumából válik ki. Megszületik a periféria és lakónegyedek tárcája a keleti vallásosok Sasz pártjának, mely a Negev és Galilea minisztériumából válik külön, valamint önálló kulturális minisztériumot hoznak létre a kulturális és sportminisztérium szétválasztásával.

A Zsidó Erő élén álló Itamar Ben-Gvir leendő nemzetbiztonsági miniszter tárcájának költségvetését jelentősen megemelik. A Jichák Vasszerlauf vezette új Negev- és Galilea-minisztérium évi 2 milliárd sékeles (mintegy 230 milliárd forint) költségvetést kap.

A szintén a Likudtól jobbra álló Noam pártot vezető Avi Maoz miniszterhelyettes az első két évre 150 millió sékeles (több mint 17 milliárd forint) keretből gazdálkodhat a zsidó identitás erősítését célzó tevékenysége során.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.