Kártérítést követel rágalmazóitól Naftali Bennett volt izraeli kormányfő

Naftali Bennett volt izraeli miniszterelnök közölte, hogy nagy összegekre fogja perelni azokat, akik hivatali idejében hazugságokat, álhíreket terjesztettek róla a médiában – jelentette csütörtökön a Jediot Aharonot című újság hírportálja, a Ynet.

Bennett egymillió sékeles (több mint száztízmillió forintos) kárpótlást és nyilvános bocsánatkérést követel a bíróság segítségével attól a rabbitól, aki azt állította róla, hogy a szülei nem zsidók.

Hétszázezren nézték meg Ronen Saulov rabbi Bennett szerint valótlanságot állító bejegyzését.

A volt kormányfő közölte, hogy nagyanyja és nagyapja szülei is zsidók voltak, éppen zsidóságuk miatt gyilkolták meg őket a holokauszt idején. Anyjához az elmúlt egy évben számos olyan kérdés érkezett, amely megkérdőjelezte zsidóságát, és ez nagy szomorúságot és fájdalmat okozott neki.

A bírósághoz benyújtott kártérítési igénye szerint a rabbi rágalmazta az apját, James Bennettet, amikor azt állította, hogy zsidósága megkérdőjelezhető, és az anyját, Myrna Bennettet, amikor azt állította, hogy nem zsidó.

Naftali Bennett kedden hasonló keresetet nyújtott be félmillió sékeles (mintegy 55 milliós forintos) kártérítésért Jigal Malka jobboldali aktivista ellen, aki vádja szerint szintén hazugságokat terjesztett róla.

A volt politikus kifejtette: hivatali idejében nem akart rágalmazási pert indítani, de miután kivonult a politikai életből, úgy döntött, hogy aktívan fellép a “közvéleményt mérgező hazugságok” terjesztése ellen.

Naftali Bennett igen jómódú, sikeres üzletember, aki politikussá válása előtt jelentős vagyont szerzett. Ügyvédjei közölték, hogy a neki megítélendő kártérítéseket az izraeli hadsereg elesett katonáinak családjait támogató egyesületeknek adományozzák.

Bennett akciójának már látszanak az első eredményei: ügyvédjei rágalmazási perrel fenyegető figyelmeztetése nyomán nyilvánosan bocsánatot kért tőle hazugságok terjesztéséért Jair Levy, az egyik vallásos portál újságírója. Levy a Netanjahu-tábor egyik kedvelt – mára tehát beismert – hazugságát osztotta meg Twitter fiókjában, miszerint Bennett “50 millió sékelt vágott zsebre” saját, Raananán található magán villájának renoválásával.

Abban, a ma már sűrű bocsánatkérést érő bejegyzésben az akkori miniszterelnök állítólag felújított otthonáról tettek közzé fényképeket, a mellesleg nem is Bennett otthonát mutató fotók mellé pedig azt írták, hogy „dokumentáció Naftali Bennett miniszterelnök otthonáról a felújítás után: ma reggel láttam egy nőt a szupermarketben, egy gyerek teljesen normatív anyját, amint visszaküldte a termékeket, mert nem volt elég pénze rájuk, és mi kipótoltuk, ami hiányzott neki. Miközben ez a milliomos elvett 50 millió sékelt a közkasszából hogy kényeztesse magát.”

Bennett hazudozása miatt azt követelte Levytől, hogy tegyen közzé egy bocsánatkérő tweetet a Twitter-fiókjában, és tízezer sékel összegű kártérítést is fizessen egy héten belül. Végül abban állapodtak meg, hogy Levy közzéteszi bocsánatkérő tweetjét, a kártérítés összegét pedig jelentősen csökkentették, és jótékony célra fordítják.

Az 50 milliós felújításról szóló hazugságkampányt Ajala Haszon, a 13-as tévécsatorna egyik újságírónője indította és vezényelte le Bennett ellen. A valóságban mindössze félmillió sékelt költöttek el, s azt sem a Bennett-villára.

A pénz arra kellett, hogy a ház környezete védett legyen, valamint csekély részben a villa egyik alagsori szobájának biztonságossá tételére, ott a miniszterelnöki munka végzéséhez szükséges feltételek biztosítására. Mindez a Sin Bet belbiztonsági szolgálat kérésére történt, ugyanis felújítási munkálatokra hivatkozva nem tették lehetővé, hogy a Bennett család beköltözzön Jeruzsálemben a Balfour utcai kormányfői rezidenciára.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.