A bőség zavar-e?

lola – Fotó: Silló Sándor / Izraelinfo

A héten mindenki (!) talál majd kedvére való muzsikát itt a Klipzűrben. 

A raggaesek, a bluesosok, az orientalisták, a jazzisták, az etio-, a latino- és a funk-fanok, lesz itt csupaszív, progresszív és agresszív rock és barokk, nosztalgikusok, és szimfonikusok.

A hétvégén pedig jön majd a Tel-Avivi Jazzfesztivál, de kezdésnek – ahogy ígértem – itt az izraeli-etióp kultúra ünnepe, a Hullegeb Fesztivál eheti programja.

11. vasárnap

„Lelket karcoló őszinteség” – ezt a mondatot el kellett lopjam az Orit Tashoma új lemezét méltató írásból.

Hip-hop, ami a spoken wordtől a misztikus imákig mindent magába olvaszt.

Eviatar Mintz – billentyűs hangszerek 

Nir Kleiner – dob

Eitan Rodman – szaxofon

Uriel Kedem – basszusgitár

Daniel Norni  vokál

Ez a négy kiváló zenész kíséri majd a koncerten a jeruzsálemi Konföderációs Házban, hogy a soulos, jazzes vonal is érvényesüljön.

Hip-hop rapről ritkán írnak olyan szépen, mint Orit Tashomaról:

„Az etióp és izraeli kultúra magvait ülteti el úgy, hogy egy új, üdítő zenefát neveljen, amely nem kér bocsánatot azért, ahogy az izraeli tájon növekszik, nekünk pedig csak élvezni kell a virágzást és a gyümölcs ízét.”

Vasárnap a Hullegeb Fesztiválon a Konföderációs Házban.

12. hétfő

Ayala Ingedashet az izraeli-etióp zene állócsillaga. Ha a pop felé fordul, ha belső világából épít dalokat, minden hangja az etióp gyökereiből táplálkozik.

Évek óta fontos koncert az övé a Hullegeb Fesztiválon.

Hétfő Konföderációs Ház: Ayala Ingedashet

13. kedd

Ha kedd, akkor Dega Feder énekesnőé a jeruzsálemi Konföderációs Ház színpada. Amhara és héber nyelvű dalok, afrikai és nyugati elemekkel gazdagon hangszerelve.

Bearanyozta a napomat, amikor ezt a klipjét megtaláltam. 

14. szerda

TamaRadah dalaival zárul majd a Hullegeb Fesztivál. Vendégével, Hemi Rudnerrel azokat az amhara nyelvű népdalokat elevenítik majd meg, amelyeket gyermekként a szüleik házában hallottak. 

Az etióp groovok így válnak izraeli muzsikává, és még az sem zavaró, hogy ezek TamaRadah előadásában még egy kis karib színezetet is kapnak. Valami ilyesmi buli várható a Yellow Submarine-ban, a Hullegeb zárónapján szerdán, mint itt a klipen: 

December 11. VASÁRNAP

A hetet meg úgy kezdjük, hogy a Kuli Almaba megyünk WC-re. 

Aryeh Hasfari és Avshalom Hasfari elektronikus rockduója a WC. A talányos nevű formáció magát a politikai dancerock műfajába sorolja. Sok elektronika, egy kevés gitárral a tetején, és jelentős Balfour-érzés. A sötét hangzásuk a harlemi hip-hop-ból és a Rage Against the Machine-ból van összegyúrva, a tematika pedig a feketezászlós tüntetésekről ismerős.

WC a Kuliban

Akik a 80-as években jól érezték magukat – mondjuk azért, mert fiatalok voltak –, azoknak hiányoznak a korszak dalai. Nosztalgiának hívják ezt az érzést, és a vendéglátóiparnak komoly profitja van ebből. De azért olyan sznob nem lehetek, hogy a folyamatos kérések ellenére sem keresek semmi nosztalgikusat a rovatba.

Jem’s Pub Rehovotban éppen erre az érzésre szakosodott a Chameleon Band is

Hadd szóljon! Guruljanak hozzá a kocsma névadó sörei!

Jem’s Pub Rehovot

December12. HÉTFŐ

Ha már belecsúsztunk a nosztalgiába, ne álljunk meg ’80-ban, utazzunk tovább, ‘66-ba, mondjuk a 66-os úton a Route66 Blues Band Tel-Aviv zenekarral Rishon Lezionig, a Patiphon nevű kocsmáig (HaMaccabim 36).

December 13. KEDD

Mikor alijáztam, az első meglepetés az volt, hogy mekkora tisztelet övezi itt az arab zene óriásait, Oum Kolthoumot vagy Fairuzt. Dalaik állandóan szerepelnek az izraeli zenekarok, előadók műsorán.

Most a Jerusalem Orchestra East West állított össze egy showt arab klasszikusokból. 

A szólista Nasrin Kadri. 

A koncert Tel-Avivban lesz, az Izraeli Operában, kedden.

Az Ezeregyészaka erre az egy estére sűrűsödik össze.

Míg a tel-avivi operában arab klasszikusok szólnak, Jeruzsálem sem marad orientális élmény nélkül:

Jeruzsálem Színházban a Jeruzsálemi Szimfonikus Zenekar és vendége, a Shahan Perzsa Zene Együttes a mesés keletet kavarja ide a decemberi szürke egünk alá.

55 muzsikus a Jeruzsálem Színház színpadán, kedden!

A vendég jogán a Shahan klipje jön:

Gyanúm, hogy a Tiny Fingers zenekar – az indiai turnéja után – nagy koncertre készül itthon is, akkor szoktak előtte egy kis klub-bulival bemelegíteni.

Kedd: Kuli Alma

Tiny Fingers volt anno az első izraeli zenekar, akiknek a teljes diszkográfiáját letöltöttem, és szénné hallgattam. A Tiny Fingers még tini: csak 14 éve működik a zenekar. A prog-rockból startoltak, és begyűjtötték hozzá a szuperintenzív és a pszichedelikus jelzőket. A megjelent hat albumon és két koncertfilmen ehhez még élő elektronikát is kevernek, a dubstep és az industrial irányok felé is kitolva a határokat.

Na ki lehet hagyni egy ilyen estet? 

Ráadásul a Kuli Alma-beli koncertjük ingyenes lesz.

Miért pont brazil muzsikánk ne volna „hazai”? 

Feu Marinho brazil bázisú bandája igazi műfajturmix. Hallani tőlük a riói bossát, az afro ritmikákat, a fúziós jazz fúvóskart, és az indie attitűdöt, ahogy elvegyül ebben a tarka izraeli kavalkádban.

A Feu Marinho lemezbemutató helyszíne a the Zone. Közkivánatra: ”האזור” (HaRechev 13 Tel Aviv).

A Zóna „ülős” klub, nem tudom hogy lehet Feu Marinho zenéjét ülve kibírni…

Ne dőljetek be az énekesek, zenekarok videóinak, mert csalódni fogtok! A napi fogyasztásra termelő popsztárok videói sokkal jobbak annál, mint amit élőben tudnak. Az igazi zenészek viszont kellemes, nagyon kellemes csalódást szoktak okozni az eleven koncerteken.

Így jártam a Gil Landau és Yael Shoshana Cohen zenekarával, és a Lola Marsh bandával is. Dúdolható, fülbemászó, lábdobogtató dallamos rockzene a lemezeiken, a videóikon is. 

Lola Marsh barátnőzene. Velünk van, és hazafelé a koncerről ránk jön a dallamtapadás. Dünnyögjük a refréneket, aztán beszerezzük sürgősen a Lola Marsh albumokat.

Nem hiszitek, hogy ez így működik? 

Kedden irány Yehud! 

Gray Yehud!

Másnap pedig…

December 14. SZERDA

Haifa Wunderbar.

Ilyen az, amikor egy zenekar turnén van, és szívekre vadászik, vagy a megfogottakat leltározza országosan. Jönnek-mennek, mint a pingponglabda.

Lola Marsh a csodálatos Wunderbarban Haifa, szerda.

Gyakran kapok megrovást idősebb jazzrajongó olvasóktól, hogy soha nem ajánlok sztenderdeket játszó nyugis, laza zenekarokat. Szépen ringató muzsikusokat.

Leah Shabbat ugyan nem egy jazz singer, de most kirándulni hív a bossa nova, a jazz klaszikusok és jazzesített saját dalai világába, a Jeruzsálem Színházba. 

Amos Ever Hadani – gitáros, 

Tsur Ben Ze’ev – bőgős (ő volt hangszerelő is), 

Adi Rennert – zongorista (ő volt a szomszédom), és 

Eitan Itzkovich – dobos kíséri majd Leah Shabbatot.

Szerda, Jeruzsálem Színház.

Jerusalem Baroque Orchestra egy olyan művel köszönti a közelgő hanukát, ami az ünnephez kötődő történet, és barokk muzsika egyszerre. Händel: „Judas Maccabaeus” című oratóriuma az. 

Jeruzsálemben a Beit Avi Chai-ban, szerdán.

Talán nem haragszik meg az Israeli Vocal Ensemble és a Jerusalem Symphony Orchestra, hogy az ő felvételükkel csinálok kedvet a Jerusalem Baroque Orchestra koncertjéhez…

December 15. CSÜTÖRTÖK

Ha a popbiznisznek bármi köze van a tehetséghez – ezt sokan vitatják –, akkor Gal De Paznak néhány éven belül világsztárnak kell lennie. Ezt az energiát, ezt a muzikalitást, ezt rengeteg invenciót, előadói képességet meg kellene a sorsnak jutalmazni! És ezt a hangot! 

Hirtelen felindulásomban írtam ezt, az első Gal De Paz koncertem után.

Gal de Paz Izrael első számú funk bandájában, a Lucille Crew-ban énekelt. (lásd: a szombatnál.)

Aztán megalakította a saját zenekarát, a The Paz Band-et, tavaly pedig leült a zongorához, hogy énekeljen zenekari kíséret nélkül.

A Black & White Fesztivál bíztatására született Gal de Paz zongorás műsora, de a siker újabb és újabb koncerteket hozott, aztán lemez lett belőle, és ha lett, azzal meg turnézni kell. 

A saját dalai mellett blues, soul, gospel, country klasszikusokat énekel a karcos, erős altján.

A zongorán kívül három fős vokál támogatja csak:

Rachel Salpin

Tsliv Iloz és

Noi Amgar.

Most csütörtökön a Yellow Submarine fedélzetén szól majd Gal de Paz uncovered lemeze élőben.

Nem múlhat el hét a rovatban trashmetál nélkül. 

A haifai Wunderbar csodálatos otthona a műfajnak.

Most is ők fogadják majd a Shredhead zenekart csütörtökön. 

Ronggyá tépik a fejedet, ne félj!

December 16. PÉNTEK

A jeruzsálemi Szeszfőzdében (Mazkeka) mindig kifőznek valamit. Most például két ukrajnai olé, a Mitgratz testvérek, összepárolták az angol és a roots raggaet a ska-val, punkkal és a szovjet undergrounddal, a kínai költészettel és az űrből érkező üzenetekkel. Igy keletkezett a galaxis első számú orosz akcentussal éneklő héber reggae zenekara, a Sputnik Hi-Fi.

Szerencsétlen időpontban, pénteken 13.00-kor a Mazkekaban.

Az Electric Blue a mai fülekhez felturbózott régi vágású rock-blues. Ők a műfaj izraeli nagykövetei. Lemezeiket 10 éve játsszák az európai rádiók.

Most épp itthon pörögnek. The Zone Tel-Aviv, ott pattanjunk le a chopperról!

Elran Dekelt utoljára Funk’n’steinként láttam, de most nem Frankeinsteinné, hanem Frank Sinatrává változik majd.

Elmondom normálisan is: Elran Dekel most nem a Funk’n’stein zenekar frontjában áll majd, hanem az Israel Jazz Orchestra élén, és nem funkyt, hanem Frankiet, Frank Sinatra dalokat énekel majd, big band kísérettel a tel-Avivi Gray klubban, pénteken.

Az utolsó pénteki ajánlatom szombatra is szól, sőt a jövő hétre, vasárnapra is.

3 nap jazz, de nem úgy, ahogy lenni szokott. 

A koncerttermek fegyelmezett sorai, a vacsorázós elit klubbok – ahol a jazz a deszert – helyett most a szervezők kivitték ezt a műfajt az alter-party népség kedvenc törzshelyére, a Teder-be (lánykori nevén Beit Romano), ahol az udvar forgataga, a kis termek párnákon heverős nyugalma, a Rafi Klub mikroszínpada, az új Jazz Kissa, és még sok más rejtélyes zug várja majd pénteken, szombaton és vasárnap a The Tel-Aviv Jaffa International Jazz Festival-t.

(A hivatalos cím azt is elárulja, hogy a szervező a város önkormányzata, és ahogy sok ilyen rendezvény, most ez is ingyenes.)

Szóval a jazz leszáll majd közénk a Tederbe!

Ez persze azt jelenti, hogy a műfaj határait is meg kell majd nyitni a jazzes elemekkel operáló hip hoptól a mindenféle fúziókon át az elektronikáig kalandozó határsértők előtt.

(Legfeljebb az öreg jazzfanok – mint én is – dörmögnek majd egy kicsit…)

Nem sorolok fel mindenkit, csak belecsipkedek majd a három nap menüjébe.

Például pénteken:

A mexikói-amerikai Antonio Sanchezt elintézhetném annyival, hogy 20 éve ő Pat Metheny dobosa. De most inkább a „Birdman” című film zeneszerzőjeként mutatnám be, mert a film eredeti zenéjét játssza majd élőben, miközben a film pereg majd a Teder udvarán.

A basszusgitáros MonoNeon duóban játszik majd Blaquedynamite dobossal. 

MonoNeon nem a koncerttermek sztárja, inkább a neten terjed. Extrém muzsikáinál csak excentrikus szerkói híresebbek, most itt lesz élőben, duóban, Tederben.

Hogy ne csak külhoni muzsikusokat ajánljak, a pénteki fellépők közül jöjjön az Apifera zenekar.

Instrumentális impresszív pszichedelikus progrock, posztjazz. (Bővül a szótárom – és a mondat – a zenekarok önmeghatározásait fogyasztva.)

Sok billentyű, és a ma legtrendibb 70-es évek sound. Hallucinogén virtuóz villanyjazz. (Ez a saját meghatározásom.)

Rejuiser – billentyűs hangszerek

Jonathan Albeck – gitár, basszusgitár

Nitai Hershkovits – billentyűs hangszerek

Amir Bressler – dobok

Egy japán vendég a jazz fővárosából, New Yorkból: Martha Kato zongorista. Három lemezét meghallgatva sem tudom beskatulyázni. 

Itt a Tederben két izraeli muzsikussal játszik majd trióban. 

Avri Borchov – bőgő

Ofri Nehemyah – dob

Az otthoni triójával érzékeny minimalizmusból, a klasszikus zongorakultúrából építkező jazz muzsikát játszik. Ez várható az izraeli kollégákkal közös koncerten is.

De a The Tel-Aviv Jaffa International Jazz Festival pörög tovább a Tederben…

December 17. SZOMBAT

…szombaton is.

Újra leírom: Minden koncert ingyenes!

A szombatot is egy legendás vendéggel kezdem. Kirk Lightsey (1937) maga a jazztörténelem.

Olyan óriások zenekarában zongorázott a 70-es évektől, mint Betty Carter, Pharoah Sanders, Bobby Hutcherson, Sonny Stitt, Chet Baker, Dexter Gordon. És persze sok formációban volt ő a leader.

Itt a Tel-Avivi Jazzfesztiválon az afro-latin jazz játszó izraeli formáció, a Dudu Belilty Sixt látja majd vendégül a mestert.

A klipen Kirk Lightsey zongorajátékát csodálhatjuk.

A szaxofonos Eric Alexander (USA) mesterkurzust tartani érkezik majd a Tel-Avivi Jazzfesztiválra, de szombaton azért koncerten is hallhatjuk, Katia Tobol triójával játszik majd.

Uzi Navon nem árulta el, kik lesznek a vendégei, csak annyit, hogy nők, és énekelni fognak.

Kis túlzással mondhatjuk, hogy van néhány jelentős jazz formáció Izraelben, amiben nem Amir Bressler dobol.

De van saját zenekara is, egy kvartett, én éppen itt, a Teder udvarán hallottam őket.

Milyen egy dobos zenekara? Változatos, feszes ritmikákra épülő friss fúziós jazz.

Klip még nincs, a nemrég megjelent lemezzel ajánlom Amir Bresslert.

Omri Mor nélkül szinte nincs fesztivál. Minden formáció felragyog, ha ő ül a zongoránál.

Omri Mor a casablancai kávéházak muzsikájából a modern jazz felé utazik. Virtuóz, de ez nemcsak technikai tudást jelent az ő esetében, hanem azt is, hogy keresztül-kasul cikázik az összes zenei hagyomány között úgy, hogy hol a blues, hol a bop, hol a swing tempóit görgeti.

Most egy új trió élén muzsikál majd a Beit Romanoban.

A rock-etiojazz-funk zenét játszó Tigris zenekart nem ismerem, de szombaton be fogom pótolni.

A szaxofonos Eyal Talmudit viszont nagyon jól ismerem, de éppen ezért megjósolni sem merem, hogy az új formációjával milyen irányba fordul majd.

Ezek csak kóstolók a Teder számos helyszínén hömpölygő koncertdömpingből. 

A kérdés csak az, hogy a bőség zavar-e? 

Aztán éjjel kétféle levezetést is kínál a fesztivál: vagy partizol a jazz groove-okat görgető DJ-kkel és élőelektronikával döngető formációkkal, vagy a jam session, ahol a fesztivál fellépői muzsikálnak majd együtt, megismételhetetlen, egyedi pillanatokat teremtve. Jazzt!

De szombaton nem zárul még a Tel-Aviv Jaffa International Jazz Festival. A harmadik napra, a vasárnapi programra visszatérünk még itt a rovatban a jövő héten.

Nagyon a tradicionális jazz felé nyomtam az ajánlót, mert a futurejazzt nem ismerem eléggé.

(Na majd most!) 

De Yoni Myraz muzsikájával megpróbálok szépíteni.

Persze, hogy ott lesz a Tederben!

Az egyik legfontosabb izraeli jazz formáció, a Shalosh azért is nem lesz ott a fesztiválon, mert ezalatt a lemezbemutató koncertjén játszik majd Jeruzsálemben a Yellow Submarine-ban.

Sokszor hallottam már a Shalosh triót koncerten, és nagyon kíváncsi vagyok, hogy szól a „Broken Balance” című új lemezük élőben. 

Most már be merem vallani, hogy nagyon vártam ezt az egyensúlytörést. A tökéletesen illeszkedő gyönyörű témák világa, a szinte klasszikus zenei kompozíciós biztonság, ami a korábbi zenéjüket jellemezte, most váratlan dinamikai fordulatokat vesz.

De nem locsogok többet a lemezről. Tessék elmenni és élőben meghallgatni!

Yellow Submarine, szombat: Shalosh.

Gadi Stern – zongora
David Michaeli – bőgő

Matan Assayag – dob

Kemény hete lesz Gal de Paznak: csütörtök szólókoncert Jeruzsálemben, szombaton pedig a Barbyban a bandával, amiben megismertük, a Lucille Crew-val.

Akinek bejön a funk, a hip-hop, annak nem kell sok ajánló rizsát írni, elég a zenekar neve. 

A többiek kedvéért azért annyit, hogy a Lucille Crew a műfaj legnagyobb izraeli sztárja. Nagyon jók élőben!

Koncert videó jön aztán szombaton a Barbyban koncert, elevenen a Lucille Crew, Gal de Pazzal.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.