Rövid ujjú ing decemberben? A tanulmányok egyértelműek: az izraeli tél fogyóban van

Neta Ahitov írása a Haaretzben

Rövid ujjú ing decemberben? A tanulmányok egyértelműek: az izraeli tél fogyóban van

Hanukakor régen kabátot hordtunk, ma strandolhatunk. December közepén nyári ruhában sétál az ember az utcán, és azon tűnődik: velem történt-e valami, vagy tényleg megváltozott a helyzet? Nos, a dolgok valóban megváltoztak. – Neta Ahitov írása a Haaretzben.

Azt már megszokhattuk, hogy novemberben a hőmérséklet gyakran eléri a 30 fokot, de az utóbbi években a december is egyre inkább a nyár végére hasonlít. 2020 decemberében több 30 fokos napot mértek, és az idei is melegebb a szokásosnál, és bár már itt a Hanuka, még mindig be lehet érni egy rövid ujjú inggel, sőt még strandolni is lehet. Az izraeli klímakutatók által gyűjtött adatok nem hagynak kétséget afelől: ez nem csupán szubjektív érzés; a globális felmelegedés tompítja az izraeli telet. És még csak 2022-ben járunk, amikor a klímaválság számos következménye még előttünk áll. Mit hoz tehát számunkra a jövő?

„Az út körülbelül egyharmadát megtettük – mondja Danny Rosenfeld professzor, a Héber Egyetem légkörtudományi és klímamérnöki szakértője. – Később rövidülni fog a tél, tovább csökken a csapadékos napok száma, és a legtöbb nap inkább őszi vagy tavaszi napokra emlékeztet majd.”

Tel Aviv: We Don’t Do Winter – Ez a játékos címe a Tel-Aviv önkormányzata által közzétett három aranyos videónak, amelyeket azzal a céllal készítettek, hogy az Európából érkező turistákat a város meglátogatására ösztönözzék. Bár a kampány eredeti, valójában tragédiáról van szó. Míg Európában fagyos hideg van, addig Izraelben október–novemberig, az utóbbi években pedig decemberig is kitart a nyári idő. Úgy tűnik, hogy a klímaválság jelzéseket ad: ha Európában idén felfedezték, hogy a folyók egyszerűen kiszáradhatnak, keleten pedig hatalmas árvizek voltak, akkor Izraelben kénytelenek vagyunk búcsút venni a téltől, ahogy azt eddig ismertük.

Naptárilag december közepén járunk, de eddig még egyetlen téli napot sem tapasztaltunk. Ezekben a napokban eszünkbe jut, hogy a múltban ebben az évszakban már kabátot, néha sálat, csizmát is felvettünk, ma pedig a Földközi-tenger meleg vizében gázolunk. December közepén pólóban sétál az ember az utcán, és nem tudja megállni a kérdést: velem történt-e valami, vagy tényleg megváltozott a helyzet?

Nos, a helyzet valóban megváltozott, és ezt mutatják az objektív mérések is. Régen hidegebb volt itt Hanukakor. Shira Raveh-Rubin professzor, a Weizmann Intézet dinamikus meteorológia kutatója idén publikált tanulmányában kimutatta, hogy az elmúlt másfél évtizedben a téli napokon nyári szigetek kezdtek megjelenni. 2020 decemberében már több nap is volt, amikor a hőmérséklet elérte a 30 Celsius-fokot.

Egy másik jelentés, amelyet több izraeli intézmény kutatóinak csoportja állított össze, egyértelmű felmelegedési tendenciát állapított meg az egész országban, ami erősebben érezhető a sík területeken. A kutatók azt találták, hogy a minimális hőmérséklet nagyobb mértékben nőtt, mint a maximális hőmérséklet. Vagyis inkább kevésbé van hideg, mint hogy melegebb lenne. A tél egyre kevésbé hasonlít a télhez.

Colin Price professzor, a Tel-Avivi Egyetem Klíma Kezdeményezésének vezetője szerint: „Ezek olyan jelenségek, amelyekről azt vártuk, hogy csak néhány év múlva következnek be, de most történnek meg. Sajnos, a dolgok a vártnál sokkal gyorsabban romlanak. A tudósok becslése nem volt elég drámai, és az alulbecslés miatt mindenki úgy gondolta, hogy több idő van a cselekvésre, mint amennyi valóban rendelkezésünkre áll. Ma már világos, hogy a globális felmelegedés itt és most történik. Bárcsak a másik irányba tévedtünk és túloztunk volna.”

A teljes írás itt olvasható héberül >>

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.