Lelőttek egy palesztint ciszjordániai tűzharcban éjszaka

Lelőtt egy, a helyi fegyveres összecsapásban részt vevő palesztint az izraeli hadsereg alakulata Nábluszban az éjjel – jelentette a Jediot Aharonot című újság hírportálja, a Ynet csütörtökön.

Éjszaka mintegy ezer zsidó hívő utazott a hadsereg felügyelete alatt a Ciszjordánia északi részén fekvő Nabluszba, arra a helyre, ahol a hagyomány szerint a bibliai József sírja áll.

Érkezésük nyomán tűzharc tört ki helyi palesztin fegyveresekkel, ebben egy 23 éves fiatal életveszélyesen súlyosan megsebesült, s a nabluszi Rafidia kórházba szállítása után meghalt.

Palesztin jelentések szerint Ahmed Ataf Musztafa Dragama vesztette életét a harcokban. A nábluszi Vörös Félhold jelentése szerint rajta kívül még négy palesztin sebesült meg, egyikük nagyon súlyosan. Ezenkívül tizenhét embert könnygáz okozta fulladásos tünetekkel kezeltek a helyszínen.

Vallásos, ultraortodox izraeliek havonta, s olykor gyakrabban zarándokutakon keresik fel József sírját, amely Ciszjordánia palesztinok lakta településén, Nabluszban található. Ezeken a zarándoklatokon gyakran heves összecsapások törnek ki a helyi palesztinokkal.

Az elmúlt hónapokban palesztin fegyveresek többször is célba vettek izraeli katonai állásokat, a ciszjordániai biztonsági kerítésrendszer mellett tevékenykedő katonákat, Ciszjordániában létrehozott izraeli településeket, valamint az ottani utakon haladó izraeli civileket.

Az utóbbi hónapokban Izrael terrorellenes offenzívát hajt végre elsősorban Ciszjordánia északi részén, hogy megbirkózzon a márciusban kezdődött terrorhullámmal, amelyben az év eleje óta 31 ember vesztette életét Izraelben és Ciszjordániában.

A katonai műveletek során több mint 2500 palesztint tartóztattak le főként éjszakai razziák során, amelyekben 169 palesztin életét vesztette, közülük sokan – de nem mindegyikük – támadások vagy biztonsági erőkkel való összecsapások során.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.