A 2022-es kotta vége

A 2022-es kotta vége

Már túl vagyunk a Fény Születésén, a Téli Napfordulón, Karácsonyon, Hanukán, és ki tudja, hány neve, ünnepe van még a világban. 

Egyre hosszabbak a nappalok. 

Aztán a hét végén végre eldobhatjuk ezt az elhasznált 22-est is.

Lekottázom, ami még hátravan belőle.

A fesztiválokat és turnékat – mert azok is lesznek a héten bőven – a Klipzűr különkiadásban találod.

Érdemes átklittyenni oda is: Jazz on the Edge fesztivál, egy kubai zongorista Chick Corea turnéja, ambient hétvége a Jaffói Múzeumban.

december 25. VASÁRNAP

Furcsa, hogy az elmúlt hetekben már másodszor bukkan fel a koncertkínálatban Umm Khultum neve.

Az énekesnő Dikla, és a színész Khalifa Natour nagy fába vágták a fejszéjüket. Egy musicalben idézik fel az arab zene legnagyobb alakjának, Umm Khultumnak, az egyiptomi dívának életét és dalait.

A Haifai Északi Színház tel-avivi bemutatkozása a Kulturpalota nagytermében lesz vasárnap.

Lesz még szó róla, ha turnéra indul a produkció. Dikla énekelt már korábban is Umm Khultum dalokat.

december 26. HÉTFŐ

Sihar Al-Maqam: a név klaszikus arab zenét ígér, az Ozen Bár fülszövege pedig azt, hogy a zenekar nyugati dallamokkal és más zenei műfajok érintésével játssza az arab maqamokat. 

A fiatal csapat nem lépett fel még eddig Tel-Avivban. Az hogy az Ozen Bárt, az alternatív zenék törzshelyét választották a bemutatkozáshoz azt sejteti, hogy nem sima etno zene az, amit játszanak majd. 

Annyira frissek, hogy nem tudok még klippel szolgálni, talán majd a következő koncertjüknél bemutathatom az Ozen Bárban készülő felvételt.

december 27. KEDD

Hila Ruach: hol melankolikus, hol gunyoros dalok, tele fájdalommal, fekete humorral.

Ez a műfaj mindig utat talál a kamaszokhoz, aztán úgy maradunk felnőttnek is: a kesernyés íz függöivé. Ebből nehezen lesz világkarrier, de egy stabil bázis igen, akik kattintanak a megosztókon, és minden koncerten ott vannak.

Hila Ruach ilyen sztár a (pop)független vonalon. 

Évvégi koncertje lemezbemutatói is: „Bat yam” („A tenger lánya”) a cím.

Helyszíne a Barby, ezt az indei előadóknál akár indigózhatnám is.

Egy dal a lemezről.

Ha Uzi Ramirez koncert van, az esemény. Azt írja róla  a „szakirodalom”, hogy az izraeli indie-zene királya. 

Ez talán nem is túlzás, ha megnézzük hogy kikkel zenélt együtt, és kik muzsikáltak a lemezein. A teljes izraeli indie és jazz élvonal.

Hallgatom a lemezeit és a úgy érzem magam, mintha megint a 70-es években élnék, és a friss progresszív zenékkel ismerkednék. Sokszor meglepnek a fiatalok, ahogy rácsodálkoznak és izgalomba jönnek az én kamaszkorom zenéitől. 

De Uzi Ramirez nem másolat, eredeti lüktető jelen. Ezt az új bandát – amiben mind az öten játszanak bongón is – nemrég hallottam. 

Uzi Ramirez még egyet csavart a pszihedelikus soundon: az irónia idézőjelébe tette a műfajt úgy, hogy még jobban vibrátózik a villanyorgona, és még tremolósabb a gitár, és minden szám csupa bongó.

Pont ezen a koncerten voltam ott a Showcase Fesztiválon:

…már megint ez a fránya pszihedelikus szó a Haringman Collective fülszövegében!

„Pszihedelikus = olyan képzelgéseket kiváltó termék, amely eltorzítja az érzéki észleleteket, érzéseket, vagy megváltoztatja a tudat állapotát.”

Nem akarok vitatkozni velük, de hallottam őket élőben: acid-funk, jazzrock a szó legjobb értelmében, a frontban egy géppuska nyelvű raper csajjal Tamar “Tami Toot” Talmonnal. (A legjobbal, akit idehaza hallottam.)

Lehet hogy a Haringman Collective show a Beer Sheva-i HaHalutzban megváltoztatja majd a tudatállapotunkat. 

Végül is minden zene pszihedelikus, Beethoven is.

Haringman Collective, kedd HaHalutz Beer Sheva

A modern jazz nem domesztikálhatatlan szörnyeteg!

Megszelidül, ha van egy kis intim klub – mint például a Beit Haamudin – és három ilyen muzsikus, mint 

Albert Beger (szaxofon) 

Anat Fort (zongora) 

Shahar Haziza (dob)

Mindhármójukat hallottam már sokszor. De így együtt még nem. Közös nevezőjük, hogy nyitottak a szabad improvizációkra és az együtt-muzsikálás csodájára. Albert Beger és Anat Fort még ezen felül jelentős jazz-zeneszerző is. Két szettet játszanak majd kedden a Beit Haamudinban, mert olyan pici a klub, hogy egyszerre nem férne be mindenki, aki kíváncsi az új trióra.

Albert Beger egy korábbi formációjával ajánlom a keddi koncerteket. 

(A szombatnál még találkozunk vele.)

A Fény ünnepei, a téli napforduló, az új év, az újjászületés, ebbe a szellemi körbe tartozik az Ifjú Izraeli Szimfonikusok két téli koncertje is. 

140 fiatal zenész – 14-18 évesek – az ország minden szegletéből idesereglő muzsikusok egy hetes közös munka után állnak majd szinpadra Krzysztof Chorzelski karmester vezetésével. 

Beethoven Egmont nyitányát, Dvožak: 9. „Új Világ” szimfóniáját játsszák majd, és Menachem Weisenberg szimfonikus zenekari művét, amit Sasha Argov dalciklusára írt. 

Az Ifjú Izraeli Szimfonikusok koncertje Jeruzsálemi Színház Henry Crown termében, lesz kedden és…

december 28. SZERDA

…szerdán Tel-Avivban a Kultúrpalotában, a Charles Bronfman Auditóriumban.

4 éve a 7. szimfónia volt az Ifjú Izraeli Szimfonikusok műsorán, és a karmester akkor is Krzysztof Chorzelski volt.

Mediterrán érintéssel volt tele a rovat egész évben, és most az év utosó hetére is jutott.

Az történt, hogy rákattintottam erre a kis rövid videóra:

Mindig így kezdődik. Aztán tudni akartam, hogy kik ők, és hol hallgathatom meg élőben. Ime:

Orit Wolf a zongoránál, és vendégei, az énekesnő Limor Oved (HaYevaniya – A Görög) valamint Yaniv Taichman oud, saz, és guitar művész.

Azt ígérik görög zenévé változnak majd Fairuz, Amalia Rodriguez, Edith Piaf dalai, Mozart Törökindulója, sőt még Monty Csárdása is. 

Erre kiváncsi vagyok!

A levantei utazás, a mediterrán érintés 28-án szerdán lesz a Jeruzsálem Színházban.

https://youtu.be/hLESd5vcZE

Kurt Weil dalai, a kortárs zene – Philip Glass és Michael Nyman – találkozása egy félhomályos kabaréban Berlinben a háború előtt, és a Csodaországban Hollywoodban. Aztán az egész bedobozolva a Kockába (HaTeiva) Jaffo modern zenei koncerttermében. 

Guy Harries énekes (és zeneszerző), és a neves orgonista Arin Maisky előadásának címe „Cabaret of Tears”, a “Könnyek Kabaréja”.

Arin Maisky nevénél klasszikus orgona muzsikákat találtam, Guy Harriesnél experimentális kompzíciókat, és ezt a fotót a „Cabaret of Tears” évekkel ezelőtti előadásáról.

HaTeiva, szerda

Ksenia Fedorova & Daniil Koronkevich nemrégen már jártak itt. (Az én bűnöm, hogy kimaradtak az ajánlóból.) 

Ksenia Fedorova zongorista, zeneszerző, énekes, a duó másik tagja Daniil Koronkevich pedig elektronikus zenész. Duettjük a kortárs zene és a elektronika között leng, de Ksenia Fedorova dalai ezzel együtt is inkább érzékeny lírai darabok.

Jeruzsálemi koncertjük szerdán lesz a Bessarabia klubban. (Ben Yehuda 34.)

Nemcsak az izraeli rock krónikájának, de a társadalmi mozgalmak történelmének is fontos darabja a Pollyanna Frank zenekar.

Énekese Ellyott 1989-ben elsőként rontott neki a dalszövegeiben olyan tabuknak, mint a szexizmus, a rasszizmus, és a háború mítosza. Ő volt az első izraeli énekesnő, aki nyíltan és magabiztosan beszélt leszbikus létéről, és ezzel utat nyitott másoknak is. Ma tanár, DJ, rádióműsort szerkeszt és vezet. Ellyott továbbra is olyan témákat vet fel, amelyek vitákat generálnak, társadalmi küzdelmeket, műsoraival kisebbségi narratívákat, identitásokat és közösségeket támogat. Heti rádióműsorában Ellyott platformot és műsoridőt kínál olyan közösségek művészeinek, amelyek nagyon kevés szerepet kapnak a mainstream izraeli rádióban.  

Mindez persze csak széljegyzet a Pollyanna Frank zenekar feltámadásához. 

A 90-es évek cult-bandája a the Zone-ban nyomja majd szerdán a postpunkrockot az erdet felállásban(!). Meglepően frissek a témák, amelyekről újra énekel majd: a háború előérzete, a rasszizmus a szexuális szabadság, és a gender problémák.

Ami egyszer érvényes volt, az nem öregszik meg. Az élő zene konzerválja.

Pollyanna FrankEllyott-tal az élen. The Zone, szerda.

India házhoz jön. 

Kfar Saba Hod HaSaron Siloba, hogy pontos legyek. A Tulso Jaan indiai trió boolywoodi slágereket játszik majd, indiai hangszereken. 

Ingyenes, de kalapozós a buli.

Silo Hod Hasharon

Egy fiatal jazzmuzsikusokból álló csoport a Kens.

Kívánkozik a poén, hogy a Barbyban, de nem ott, hanem az Anette Studioban muzsikálnak majd.

A japán zenét írják a lemezük fő inspirációs forrásának. Én szofisztikált groovokat hallok, és egy érzékenyen együtt muzsikáló dob-gitár-basszus triót, akik a saját útjukat járják. 

Kens az Anette Studioban (Shapira negyed, Shvil ha-Merets 2) szerdán.

A korona előtti évben hallottam először (és azóta utoljára) a Funk’n’stein zenekart, az izraeli funky supergroupját. 

Akkor azt hittem, hogy egy gyakran koncertező bandáról van szó, de tévedten: azóta is szünet van. De most…

Elran Dekel újra összetrombitálta a zenekart, és szerdán a Yellow Submarine elmerül majd velük a fenékrázós, frenetikus, funky disco hőskorba. 

Rezek, vokál, funky bass, villanyorgona.

Nyugi! Oldschool, de nagyon friss funk. Sőt Funk’n’stein! Jeruzsálem Yellow Submarine, szerda.

december 29. CSÜTÖRTÖK

Maradjunk még a Tzoleletben! (Ez a beceneve héberül a Yellow Submarine-nek)

Nemcsak koncerteket és a Showcase Fesztivált rendez a Sárga Tengeralattjáró, de van egy „Üvegház” projektje is. Fiatal muzsikusoknak biztosít, stúdiót, próbatermet, promóciót, és persze koncerteket is.

Most csütörtökön a Tzolelet az „Üvegház” összes palántáját bemutatja. (Ne gondoljuk, hogy kezdőkről van szó! Többségük túl van már az első lemezén, és most összetolták a bútort egy közös bulira.)

Az Indynsef 2022 fellépői:

Yifat Natovich – az indie lírai szárnya, lágy érintés, azt írja a széljegyzet, hogy meg kell ismerned. Oké, kezdjük.

Stav Goldberg zeneszerző, zongorista Első albuma, a „Songs” sikere után most a dalokat instrumentális kompozíciók követik: a „Symphony of Water” című lemez. Igazi easy listenig jazz.

Irit Rose Sharon – saját népzenéjét írja. Lendületes ritmikus dalai a nyugati és a keleti blues közötti zenei térben mozognak.

Ofri Akavi – 12 darab gyerekeknek szóló dal a „Shir and Snail” című zenei album a smooth jazz jegyében. Nagy költők gyermekversei kiváló zenészek előadásában. És az ének: Ofri Akavi 

Judy Antebi – Looper az, akit a saját élőben rögzített loopjai – zenei hurkok – kísérnek. És ha ehhez még varázslatos hangú és hangulatú énekes is… Dalok egy utazásról, Jeruzsálemről, otthonról és összetartozásról.  

Ők öten az Indynsef 2022 minifesztivál a Yellow Subarine-ban csütörtök este.

Végre igazi klezmert ajánlhatok!

Egy átlag zenehallgatónak Európában – én is az voltam –, ha azt mondják zsidó zene, a klezmer ugrik be. Itt Izraelben meg a harediek zenéjeként van elkönyvelve. A Cfati Klezmer Fesztivál egyik küldetése cáfolni ezt a sztereotípiát.

A fesztivál művészeti vezetője Hanan Bar Sela, klarinétos, és fia Dvir Bar Sela szaxofonos, billentyűs érkezik majd Jeruzsálembe a Konföderációs Házba egy évvégi koncertre.

Fájdalom, remény és önfeledt mulatás, ezek a szavak jutottak eszembe, mikor Zfaton hallottam őket. Kell ennél szebb ív az év végére?

Csütörtök, 20:30 Konföderációs Ház, Jeruzsálem

A rock rángasson, pörgessen, kenjen a falhoz, szóval legyen kemény, és ha ehhez még az énekdallamok is olyanok, hogy együtt tudjuk vonyítani az éjszakában a zenekarral, akkor jó kis bandát fogtunk ki.

City Revival ilyen, higgyj nekem, vagy menj el a Levontin7-be csütörtök este egy garage, grunge, punk bulizásra!

december 30. PÉNTEK

Itt ragadtunk péntekre is a Levontin7-ben. 

Vessel olyan régi vágású metál (vagy hardrock?) zenekar, hogy még lassú balladákat is játszanak, sőt hangszeres tudásuk még azt is megengedi, hogy a progrock felé kiránduljanak. Nem tribute banda, saját számokat játszanak, de most az év végére meglepetésekkel készülnek a  Levontin7-beli koncertre: rock és metál örökbecsűeket dolgoznak majd fel, és keverik a Vessel dalok közé.

Happy New Year Vessel módra, péntek Levontin7

december 31. SZOMBAT

A rehovoti Weizmann Tudományos Intézet Michael Sela Auditoriuma érdekes zenei-tudományos kisérletsorozatnak ad otthont. A Jazzlab második darabja következik. 

Weizmann Intézet Neurobiológiai Osztályán végzett kutatás tárta fel, hogy az agy úgynevezett „nyugalmi hullámai” ösztönzik a kreatív gondolatok megjelenését.

Mi lehet alkalmasabb ezt szemléltetni, mint a jazz, a szemünk láttára, a fülünk hallatára születő muzsika. A Rimon Zeneiskola két tanára – neves jazzmuzsikusok – vállalkoztak erre a kalandra: Katia Tobol és Albert Beger.

A közönség segítségével tárják fel majd, milyen lelkiállapotok segítik még a kreatív együtt muzsikálást a 4 muzsikus között:

Katia Tobol – zongora 

Albert Beger – szaxofon 

Barak Mori – bőgő  

Gilad Dobretsky – ütőhangszerek

Weizmann Tudományos Intézet Michael Sela Auditorium Rehovot szombat

Katia Tobol kezei a nyugalmi hullámokon.

Mayumana a színház legősibb formájából csinál showműsort.

Egyszerű: az énekesek is táncolnak, a táncosok is dobolnak, muzsikálnak, és a zenészeket is korreográfia, és rengeteg színházi és látvány ötlet mozgatja. Az alapötlet, hogy a zene ritmusai ne csak kísérjék a mozgást, hanem épüljenek össze vele. Az ének is legyen a látványos koreográfia része, és a fények, a videó is. Ez a megkomponált zene-show lett a Mayumana védjegye. 

Az együttes néhány évig Spanyolországból ostromolta az európai és a tengerentúli piacot. Többszáz előadáson vannak túl, és megkerülték már párszor a földet. Mostanában viszont szerencsére sokat vannak itthon.

Nem rossz ötlet a Mayumanaval zárni az évet!

Kultúrcsarnok Nes Ziona (Hasharion 1.)

Minden kedves olvasómnak sok élőzenei élményt kívánok az Újévre!

(Mert ez azt jelenti, hogy még friss vagy és kattansz a muzsikára, pattansz a bulira – ez nem életkori kérdés, nekem elhihetitek – és van annyi zsé a zsebedben, hogy kifizesd a beugrót, és hogy van annyi jó koncert, amiért megéri másnap egy kicsit nehezebben felkelni, és azt hogy nem maradsz le egy kedvencedről sem, mert olvasója maradsz jövőre is a Klipzűr rovatnak.)

Silló Sándor hivatásos koncerthallgató

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.