A Ben-Gvir törvény az izraeli rendőrséget politikai rendőrséggé változtatja, melynek élén egy veszélyes, rasszista személy áll

Ben-Gvir és Bentzi (Benci) Gopstein – Fotó: Wikipedia

Hamarosan egy olyan országban ébredhetünk, ahol egy rasszista ideológiájú, terrorszervezet támogatásáért elítélt férfi irányítja a rendőrséget. Vagyis egy olyan testületet, amelynek felhatalmazása van erőszak alkalmazására.

Az elmúlt héten első olvasatban elfogadták azt a törvényjavaslatot, amely az izraeli rendőrséget a politikai szintnek rendeli alá, megszüntetve így annak függetlenségét. Politikai rendőrség lesz Izraelben.

Ez a lépés veszélyezteti mindannyiunk egyéni jogait, és a rendőrséget a kormány kezében a kisebbségi csoportok és társadalmi aktivisták politikai üldözésének eszközévé teheti. Ez nem feltételezés vagy hipotézis, hanem a történelem során összeomlott túl sok demokráciából levont tanulság.

Amikor egyetlen politikusnak óriási hatalmat adnak a rendőrség irányítására, az intézményesített erőszak-alkalmazás lehetőségére, a történelem azt mutatja, hogy nem fog ellenállni a kísértésnek, és arra használja fel, hogy üldözze – akár valós, akár képzelt – ellenfeleit. És amikor ez a politikus rasszista kahanista, akit terrorszervezet támogatásáért ítéltek el, az aggodalom még reálisabbá válik.

Egy ilyen lépés közvetlen áldozata az izraeli arab lakosság. Erre éppen a héten láthattunk egy világos példát, amikor a rendőrség arra hivatkozva távolította el Tamer Nafar rappert a színpadról, hogy a dala ellene uszít. Nem uszított ellene. A jogos kritika a dalában az erőszak és a kábítószer-probléma kezelésének hiányáról szólt az arab társadalomban. Ám a legitim bírálat és az uszítás között különbséget nem tevő rendőrség már a még ki sem nevezett új parancsnok szellemében járt el.

A fent említett törvény elfogadása súlyosan sértheti a tiltakozáshoz való jogot és a véleménynyilvánítás szabadságát azok számára, akiket nem kedvel a hatalom.

Közeledik az izraeli demokrácia próbája.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.