Netanjahu picit elhatárolódott fia kijelentésétől, hogy halálbüntetés jár az apját bíróság elé állító ügyészeknek és nyomozóknak

Jair Netanjahu egy rádiónűsorban arra utalt, hogy hazaárulásért bíróság elé kell állítani azokat az államügyészeket és nyomozókat, akik részt vettek abban a döntésben, hogy apját megvesztegetés, csalás és hűtlen kezelés miatt bíróság elé kell állítani.

Javában zajlik a büntetőper, s az ifjú Netanjahu a Galei Jiszrael rádiócsatorna egyik beszélgetős műsorában azt mondta az apja elleni vádemelésről, hogy „rosszindulatú államcsíny történt. Tudták, hogy egy ártatlan embert ültetnek a vádlottak padjára, aki egyben az izraeli nép által megválasztott miniszterelnök. Ez azt jelenti, hogy érvénytelenné tettek egy demokratikus választást, mely során a nép döntött. Ez hazaárulásnak számít. És mindenki nyugodtan utána nézhet a jogszabályokban, milyen büntetés jár egy hazaárulónak. Én csak annyit mondok, hogy nem börtönbüntetés.”

Izraelben a hazaárulásért halálbüntetés is járhat.

Benjamin Netanjahu, a Likud elnöke, aki jelenleg a kormányalakítással van megbízva, ma reggel (hétfőn) kifogásolta fia, Netanjahu Jr. szavait, aki tehát hazaárulással vádolta az ügyészséget, a rendőrséget és egyben a szerinte baloldali médiát is, mely ez utóbbiakkal összefog – és arra utalt, hogy emiatt az izraeli törvények szerint halálbüntetés várhat rájuk. Jair szerint egyébként a szavait – direkte – félreértették.

“Szeretem Jair fiamat, aki egy független ember, akinek megvan a saját véleménye” – írta erre az apa, Benjamin Netanjahu a Twitteren, és hozzátette: “Bár mindenki szabadon kifejezheti a véleményét és kritikáját, nem értettem egyet az általa elmondottakkal, amelyeket tegnap tettek közzé.” Később a Netanjahut védő ügyvédek is elhatárolódtak a fenti kijelentésektől és hozzátették, hogy “fontos a kritika, de teljességében elutasítjuk az olyan kijelentéseket, amelyek személyesen egyes jogászokra vagy nyomozókra vonatkozhatnak. A bírálatnak a tettekre, nem pedig egyes emberekre kell vonatkoznia.” 

Az ügyészség szóvivője is közzétett egy nyilatkozatot, melyben az igazságszolgáltatási rendszer elleni súlyos támadásnak és uszításnak minősítette Jair Netanjahu szavait.

Or-Li Barlev független újságíró mélyen elítélte az apa Netanjahu visszakozását is Twitter-üzenetében:

Az erőszakra való felbujtás és az igazságszolgáltatás akadályozásának kísérlete olyan „kritika”, amellyel „nem ért egyet”? “Árulónak” nevezni az állami szolgálatban álló jogászokat és a rendőrnyomozókat, akiknek “nem börtön” a büntetése – ez “bírálat”??? Ki írta ezt a Tweet bejegyzést, a fia? Most már egy kihallgatószobában kellene ülnie – jelentette ki a Netanjahu elleni korrupciós eljárást folyamatosan nyomon követő újságírónő.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.