Egyre több magáncég csatlakozik a Discount Bank felhívásához: nem üzletelünk olyanokkal, akik diszkriminálják az ügyfeleiket

A Discount Bank hétfőn bejelentette, hogy a bank igazgatótanácsa elfogadta a Discount vezetésének javaslatát a bank hitelpolitikájának frissítésére. Az új szabályzat szerint nem adnak hitelt olyan vállalkozásnak vagy jogi személynek, amelyek vallási, faji, nemi vagy szexuális irányultság alapján diszkriminálják az ügyfeleket.

Saul Kobrinsky, az igazgatóság elnöke a következőket mondta: „Elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy a bank hitelpolitikáját módosítsuk, hogy hivatalossá tegyük azt, ami nyilvánvaló. A szabályzat értelmében a Discount Bank nem nyújt hitelt olyan vállalkozásoknak vagy szervezeteknek, amelyek ügyfeleket diszkriminálnak Izraelben. Az izraeli üzleti élet egyik legjelentősebb vállalkozásaként ez a mi elkötelezettségünk és a felelősségünk.”

Azóta már egyre több cég csatlakozott a Discount felhívásához. Jelenleg olyan fontos vállalatok jelentették be hasonló szándékukat, mint a Cyber ​​​​Wiz, AIG Israel biztosítótársaság, a Team8 beruházási csoport, az Altshuler Shaham befektetési ház, a Global Remit fintech cég, a Mor Gemel and Pension befektetési csoport és számos turisztikai cég, többek között a Gulliver. A lista egyre bővül.

A cégek bejelentésének hátterében annak a törvénynek a módosítása áll, amely jelenleg tiltja, hogy a szolgáltatásokat nyújtók bármiféle –többek között nemi, faji, vallási, vagy nemzetiségi – alapon diszkriminálják a közönséget, és amely a megkülönböztetés elleni küzdelem központi eszközének számít Izraelben. 

A módosítás a Likud és a Tóra Zsidósága (Jahadut Hatora) közötti koalíciós megállapodásban gyökerezik, amely előírná, hogy nem vonható felelősségre az a „magánvállalkozás, amely vallási meggyőződés miatt tartózkodik a szolgáltatás vagy termék nyújtásától, feltéve, hogy nem egyedi termékszolgáltatásról van szó, illetve az, vagy hasonló termék vagy szolgáltatás földrajzi közelségben, hasonló áron elérhető.” Ezzel kapcsolatban még inkább felborzolta a kedélyeket Orit Strook és Simcha Rothman (Vallási Cionista párt) a médiában hangoztatott kijelentése, hogy akár orvosok is megtagadhatják a kezelést ilyen alapon a betegeiktől.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.