Elhunyt XVI. Benedek – A Szentföldön vasárnap misével emlékeznek

Elhunyt XVI. Benedek – A Szentföldön vasárnap misével emlékeznek

Pierbattista Pizzaballa érsek, jeruzsálemi latin pátriárka gyásznyilatkozatot adott ki és vasárnapi miséjén megemlékezik a szombaton elhunyt XVI. Benedek nyugalmazott pápáról.

Szombaton Jeruzsálem óvárosának keresztény negyedében, valamint Izrael és a Palesztin Hatóság területén lévő templomokban megszólaltak a harangok a nyugalmazott pápa halálának hírére.

“XVI. Benedek nyugalmazott pápa elhagyta ezt a világot, a Mennyei Atya házába távozott. Imádkozunk lelke nyugalmáért” – mondta Pizzaballa érsek, jeruzsálemi latin pátriárka.

A Gázai övezet egyetlen katolikus templomában, a Szent Család-templomban Gabriel Romanelli plébános tisztelgett Benedek pápa emléke előtt. “Az emberek alázata jelének tekintették visszavonulását” – mondta Romanelli.

“Azt az érzést keltette az emberekben, hogy alázatos és egyszerű ember, aki követendő példát mutatva küzd a világ minden nehézségével” – tette hozzá. A Gázai övezet mintegy 2,3 milliós lakosságából mintegy ezren keresztények, s negyedük tartozik a katolikus közösséghez.

XVI. Benedek pápa 2006-ban felkereste Lengyelországban az auschwitzi koncentrációs tábort, és helytelenítette a népirtást. “Egy ilyen helyen kudarcot vallanak a szavak, csak a döbbent csend és az Istenhez kiáltás van” – mondta. 2009-ben Izraelbe látogatott, ahol részt vett a Jad Vasem holokauszt-emlékmúzeumban tartott megemlékezésen.

Elődjéhez, II. János Pálhoz hasonlóan XVI. Benedek is pápasága egyik törekvésévé tette a közeledést a zsidókhoz. Első hivatalos tevékenysége pápaként egy levél volt, melyet a római zsidó közösséghez intézett. II. János Pál után ő volt a történelemben a második pápa, aki belépett zsinagógába.

2011-es, Názáreti Jézus című könyvében átfogóan felmentette a zsidó népet Krisztus halála miatt, bibliai és teológiai magyarázatot adott arról, hogy miért nincs a Szentírásban alapja annak a gondolatnak, amely a zsidó nép egészét teszi felelőssé Jézus haláláért.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.