Izraelben a világi zsidók 70%-a fenyegetve érzi magát az új kormányzat miatt

Tiltakozók blokkolnak egy kereszteződést a Legfelsőbb Bíróság közelében

Az Izraeli Demokrácia Intézet felmérése szerint a baloldali izraeliek 60%-a növekvő kivándorlásra számít. A többség szerint Netanjahu túl sok engedményt tett keményvonalas szövetségeseinek a koalíciós tárgyalásokon, írja a The Times of Israel.

A szekuláris zsidó izraeliek nagy többsége úgy érzi, életvitelét veszélyezteti az új keményvonalas kormány, és a legtöbb baloldali izraeli az országból történő kivándorlás növekedését jósolja – derült ki egy szerdai felmérésből.

Az is kiderült, hogy az izraeliek többsége úgy véli, hogy Benjamin Netanjahu miniszterelnök rosszul kezelte a koalíciós tárgyalásokat azzal, hogy túlzott engedményeket tett szélsőjobboldali és ultraortodox szövetségeseinek.

Az Izraeli Demokrácia Intézet havi rendszerességű Israeli Voice Indexe reprezentatív nemzeti mintát készített a Netanjahu múlt héten felesküdött konzervatív jobboldali kormányával kapcsolatos attitűdökről, amelyet széles körben az ország történetének legkeményvonalasabb kormányának tekintenek.

Tagjai és koalíciós megállapodásai messzemenő és alapvető változásokat ígértek, beleértve a bíróság felülbírálását, Ciszjordánia annektálásának terveit, a diszkriminációellenes törvények eltörlését és a nemek szerint elkülönített események engedélyezését, valamint példátlan hatalmat biztosítanak az arabellenes, homofób és nőgyűlölő nézeteket valló radikálisoknak.

Arra a kérdésre, hogy nem aggódnak-e amiatt, hogy az izraeli társadalom bizonyos csoportjainak hatalma miatt nem tudják megtartani preferált életmódjukat, a világi zsidók 70 százaléka válaszolta igennel, szemben a hagyományos életet élő de inkább nem vallásosnak minősítettek 46,5 százalékával, a hagyományos és vallásos életet folytató zsidók 34%-ával, a nemzeti vallásosak 22%-ával és az ultraortodoxok 19%-ával, akik nem tartanak ettől a veszélytől.

Prominens ellenzéki politikusok tömeges tiltakozásra szólítottak fel a kormány ellen, és számos vállalat, pénzügyi és egyéb szervezet, aktivista és szakember elítélte a kormány politikáját. A megkérdezettek 64%-a vélte valószínűnek, hogy hamarosan utcai demonstrációk hulláma fog kitörni.

A felmérés szerint a megkérdezettek 35 százaléka számít növekvő kivándorlásra Izraelből a keményvonalas kormányra adott válaszként Ez magában foglalja a baloldaliak 60%-át, a középre szavazók 45%-át és a jobboldali szavazók 25%-át.

Más intézkedéseket, mint például az adózás szabotálását vagy a hadsereg tartalékos szolgálatában való megjelenés megtagadását minden csoport valószínűtlennek tartotta.

A felmérés szerint az izraeliek többsége (51,5%) úgy véli, hogy a születőben lévő koalíció gyengíti Izrael nemzetközi megítélését, szemben 29%-kal, akik szerint javulni fog Izrael megítélése a világban, és 9%-uk szerint ez nem lesz erre hatással.

A megkérdezettek csaknem fele (48%) úgy gondolja, hogy a koalíció rontja az arabok polgári helyzetét, szemben azzal a 22%-kal, akik szerint ez javulni fog, és 15%-uk, akik nem hiszik, hogy a kormány hatással lenne erre. A válaszadóknak nem tettek fel hasonló kérdést a nőkről vagy az LMBTQ közösségről, de sokan ebbéli félelmeiket is kifejezték.

Szintén a megállapítások között szerepel, hogy a 601 válaszadó 60%-a szerint Netanjahu borzasztóan vagy nagyon rosszul kezelte a koalíciós tárgyalásokat, míg 32%-uk kiválónak vagy nagyon jónak minősítette erőfeszítéseit.

A felmérésből kiderült, hogy előre láthatóan megoszlottak a vélemények a pártok között, bár a Netanjahu-féle Likud (38%) és a Vallási Cionizmus (36%) szavazóinak jelentős kisebbsége negatívan értékelte a miniszterelnököt.

Egy hasonló kérdésben a válaszadók 62%-a szerint a Likud túl sok engedményt tett koalíciós partnereinek – a Likud szavazóinak 60%-ának és az egyes balközép zsidó pártok szavazóinak legalább 85%-ának –, a válaszadók mindössze 26%-a nem értett ezzel egyet.

A válaszadók háromnegyede szerint az ultraortodoxok befolyása a nemzeti politikára meghaladja a közösség lakosságának arányát, és mindössze 19% nem ért ezzel egyet.

Három másik csoport – a nők, az arabok és az LMBTQ közösség – tekintetében a legtöbb válaszadó (55% és 57% között) úgy gondolja, hogy politikai befolyásuk kisebb, mint a lakosságon belüli részesedése.

A felmérést az interneten és telefonon december 26-28-án végezték 601 héberül beszélő izraeli és 150 arabul beszélő személy körében, akik Izrael felnőtt lakosságának reprezentatív mintáját alkották. A hibahatár 0,359% volt. Ezt az Izraeli Demokrácia Intézet Viterbi Közvélemény- és Politikakutató Központja végezte, a terepmunkát pedig a Midgam Intézet végezte.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.