Sok gázai fiatal próbál Európába menekülni az övezet elviselhetetlen viszonyai elől

Sok gázai fiatal próbál Európába menekülni az övezet elviselhetetlen viszonyai elől

A Gázában élő palesztinok egyre jelentősebb része nem csak Izraelt hibáztatja a magas adókért és a szegénységért, hanem a Hamaszt is.

A Gázai övezetben élő fiatalok jelentős számban próbálnak meg Európába menekülni az elviselhetetlen helyi viszonyok elől – jelentette pénteken a helyi média Izraelben.

A Jediot Aharonot című újság hírportálja, a Ynet értesülése szerint december közepén több ezren vettek részt egy olyan chan-juniszi temetésen, amely a Hamasz iszlamista szervezet elleni tüntetésnek is volt tekinthető, és amelyen nyolc tengerbe fulladt gázai fiatalt búcsúztattak. A fiatalok két hónappal korábban eljutottak Tunéziába, és onnan gumicsónakon próbáltak meg eljutni Európába a jobb élet reményében. A Hamaszt Izrael mellett az Egyesült Államok és az Európai Unió is terrorszervezetnek tartja.

“A kormány a hibás, az összes tisztségviselő, aki nem gondoskodik a fiatalokról, nem biztosít számukra munkalehetőséget” – mondta a 21 éves fiát gyászoló Nahil Sajat a temetésen.

- Hirdetés -

A lap szerint a Hamasz 2007-es erőszakos gázai hatalomátvétele után bevezetett izraeli és egyiptomi blokád megbénítja az övezet gazdaságát. A munkanélküliség általában közel ötven százalékos, de a fiatalok körében meghaladja a hatvan százalékot is.

A blokád miatt a lakosok sem légi, sem tengeri úton nem tudják elhagyni az övezetet, csak Egyiptom felé, Rafahnál működik egy szárazföldi határátkelőhely. Az Európát megcélzó fiatalok Egyiptomból Líbiába utaznak, ahol a beszámolók szerint sokakat közülük kirabolnak, és embertelen körülmények közé kényszerítenek.

A Gázában élő palesztinok egyre jelentősebb része nem csak Izraelt hibáztatja a magas adókért és a szegénységért, hanem a Hamaszt is, amelynek vezetői közül – az övezetben maradók szerint – többen családostul külföldre költöztek, luxuskörülmények között élnek főleg Bejrútban, Dohában vagy Isztambulban. Az utóbbi évtizedben külföldre költözött például Iszmail Hanijje, a mozgalom politikai vezetője, Fathi Hamad, a Hamasz kommunikációjának irányítója, és Szami Abu Zuhri, a szervezet korábbi szóvivője.

Az Izrael Ma (Jiszrael Hajom) című újság honlapja szerint múlt szombaton is volt egy több tízezer fős tüntetés Gázában. A demonstrálók ezúttal a Hamasz rivális pártjának, a Fatahnak a zászlai alatt vonultak föl. A Fatah vezeti a Palesztin Hatóságot, amely Júdea Szamáriában továbbra is uralmon van, csak a Gázai övezet került ki az irányítása alól a Hamasz 2007-es puccsával. A tüntetésen egyúttal a Fatah megalakításának 58. évfordulóját ünnepelték, ezzel jelezve, hogy nőtt a Mahmud Abbasz vezette párt népszerűsége az övezetben a Hamasz kárára.

A palesztin statisztikai hivatal adatai szerint a Gázai övezet 2,3 millió lakosának kétharmada szegénységben él. A gázai székhelyű Maszarat kutatóintézet szerint az elmúlt öt évben körülbelül 36 000 ember hagyta el kivándorlás céljából az övezetet.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.