Tavaly csaknem felére csökkentek az izraeli startup cégekbe történt befektetések

Tavaly az előző évinek mintegy a felére, 15,5 milliárd dollárra zuhantak az izraeli technológiai startup (induló) vállalkozásokhoz érkező befektetések – jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű hírportál kedden.

Leginkább a kiberbiztonsági cégeket érintette a visszaesés, ott ugyanis 60 százalékos volt a zuhanás a Start-Up Nation Central (SNC), az izraeli technológiai ipart nyomon követő nonprofit szervezet kedden közzétett jelentése szerint.

A befektetések értéke összességében tavaly 43 százalékkal esett vissza 2021-hez képest, amikor az izraeli vállalatok kiugróan jó évet zárhattak, összesen 27 milliárd dollárnyi magántőkét szereztek meg.

2022 közepén fordult meg az addigi növekvő trend, amikor az értékelések romlani kezdtek, a nyilvánosan forgalmazott részvények értéke csökkent. Az infláció és a kamatlábak emelkedése, valamint az Ukrajna elleni orosz háború hatással volt az ellátási láncokra és a globális gazdaságra, emiatt a befektetők visszahúzódtak.

“2022 valójában két év kombinációja. Ha az első felét nézzük, akkor inkább a 2021-es helyzet látszik, az erős piac, de az év második felében már látható a lassulás beindulása” – közölte a lappal Avi Hasson, a Start-Up Nation Central vezérigazgatója.

A visszaesés következtében elbocsátottak több ezer IT dolgozót Izraelben, szűkültek a finanszírozási lehetőségek, és meredeken csökkent a tőzsdén jegyzett technológiai cégek értéke.

“Izraelben azt láttuk, hogy a vállalatok lassították növekedésüket, öt-tíz százalékkal csökkentették alkalmazottaik számát. Ez inkább optimalizálásnak vagy lemorzsolódásnak nevezhető” – vélekedett Hasson. Hozzátette: “nagyon kevés kivételtől eltekintve a vállalatok még nem nyúltak bele mélyen, például akár harminc százalékos lefaragással az üzletükbe, de úgy gondolom, hogy a következő évben több ilyet is látni fogunk, mert nem lesz más választásuk”.

Az SNC szerint a befektetések visszaesése nemcsak Izraelre jellemző, hanem összhangban van a Szilícium-völgy történéseivel, ahol negyven százalékkal csökkentek tavaly a technológiai vállalatokba történő befektetések.

Izraelben a legnagyobb vesztes a kiberbiztonsági ágazat volt, ahol tavaly 60 százalékos volt a befektetések visszaesése, 2,7 milliárd dollárra zuhant az előző évi 6,6 milliárd dollárról.  

2023-ra Hasson lassuló gazdaságú évet jósol, amelyben a szereplők sokkal “megfontoltabbak és kimértebbek” lesznek a korábbinál. “Mindenkinek csökken a befektetési lehetősége, az alapok nehezen tudnak pénzt szerezni, ez azt jelenti, hogy 2024-ben tőkehiányt fogunk tapasztalni a vállalatoknál” – vélekedett a szakértő.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.