David Grossman nyerte az Erasmus-díjat

David Grossman – Fotó: Claude Truong-Ngoc / Wikimedia Commons

David Grossman, az egyik legjelentősebb izraeli író nyerte el idén a 150 ezer euró  pénzjutalommal járó Erasmus-díjat, amelyet Vilmos Sándor holland király adott át a 68 éves szerzőnek az amszterdami Királyi palotában – adta hírül a Haaretz izraeli lap.

Az Erasmus-díjat a Praemium Erasmianum Alapítvány ítéli oda minden évben a humán tudományok, a társadalomtudományok és a művészetek terén jeleskedő személynek, illetve intézménynek. A 150 ezer eurós (61 millió forintos) pénzjutalommal járó kitüntetést november 29-én adta át Vilmos Sándor holland király Grossmannak az amszterdami Királyi palotában.

Az 1958-ban alapított kitüntetés idei témája „a megrendült világ megjavítása” volt, amely a „tikkun olam” zsidó fogalomból származik.

„Az irodalomban Grossman művein keresztül jelenik meg ez a témakör a legerőteljesebben. Mindig arra törekszik, hogy az embereket belülről értse meg, és szeretettel tekintsen rájuk, túllépve a háború és a történelem határain” – áll az Erasmus-díjat kiadó alapítvány nyilatkozatában.

„Rendkívüli bátorságról tett tanúbizonyságot, amikor kényelmetlen politikai témákkal foglalkozott, köztük a megszállt területeken élők mindennapjaival, az izraeli palesztin kisebbséggel, valamint olyan témákkal, mint a barátság, a múlttal való szembenézés és a nemzedékeket összekötő szellemi és érzelmi kötelékek. Grossman írásaiban összekapcsolja a személyes és az egyetemes sorsot” – jellemezte az író munkásságát a Praemium Erasmianum Alapítvány.

„A gyászt, az erőszakot és az emberség elvesztését nem kifejezetten földrajzi problémaként, sokkal inkább egyetemes emberi küzdelemként mutatja be. Ez teszi őt – akárcsak Erasmust – igazi humanistává: Grossman feltárja az emberiség gyenge pontjait és esendőségét, bemutatja, hogy az ember egyszerre nemes és alantas lény. Az, hogy megbocsátó módon fordul a karakterei felé, megváltoztatja az olvasó szemléletét is.”

A díjátadó ceremónián Grossman köszönőbeszédében méltatta a díj névadóját, a 16. századi holland filozófust, Rotterdami Erasmust, illetve utalt a díj aktuális témájára, a „megrendült világ megjavítására”.

„Ez a kifejezés egy több mint 2000 évvel ezelőtt megfogalmazott ősi zsidó eszméből ered. Nem tudom, hogy Rotterdami Erasmus ismerte-e ezt a fogalmat, de kétségtelen, hogy ez vezérelte életmódját és gondolkodásmódját. A „tikkun olam” a zsidó identitás egyik alapvető mozgatórugója: a világunk jobbá tételére való törekvést, az erkölcsi felelősségérzetet minden ember iránt, akár zsidó, akár nem zsidó, illetve a társadalmi igazságosság iránti elköteleződést jelenti” – mondta Grossman.

Az író beszédében megemlítette fia halálát, aki 2006-ban hunyt el a második libanoni háborúban, amikor tankját eltalálta egy páncéltörő rakéta. „A családomat sújtó tragédia után, amikor elvesztettük fiunkat a háborúban, rájöttem, hogy az alkotásban, a művészetben való elmerülés számomra a túlélést jelenti. Az írás hatalmas boldogságot hozott az életembe, hasonlóan ahhoz a boldogsághoz, amit ma itt, Önökkel együtt érzek” – mondta Grossman a közönségnek.

Teljes írás a Libri Magazinban

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSLibri Magazin