Hivatalba lépett az új vezérkari főnök

Hivatalba lépett az új vezérkari főnök

Izraelben hivatalba lépett az ország új, 23. vezérkari főnöke, Herci Halevi hétfőn a miniszterelnöki hivatalban tartott ünnepségen – jelentette a Jediot Aharonot című újság hírportálja, a Ynet hétfőn.

Az 54 éves Herci Halevi a ceremónián altábornagyi rangot kapott. Jelen volt Benjamin Netanjahu miniszterelnök, Joav Galant védelmi miniszter és a leköszönő vezérkari főnök, Aviv Kohavi is.

Netanjahu beszédében az Irán elleni céltudatosságra buzdított, harcra szólított fel különösen Irán szíriai fegyverszállító tevékenységével szemben, valamint Irán nukleáris fegyverkezésének megakadályozására.

„Minden katonának és tisztnek egy parancsnoka van, és mindenki fölött a vezérkari főnök, a hadsereg legmagasabb rangú tisztje áll. Ő a honvédelmi miniszternek és a kormánynak felel” – hangsúlyozta a katonai parancsnokság egységét Joav Galant védelmi miniszter.

- Hirdetés -

Az ünnepség után Halevi Kohavival együtt meglátogatja Jeruzsálemben a hercl-hegyi katonai temetőben az Emlékezés Csarnokát, majd az óvárosban a Siratófalat, s tiszteletét teszi Jichák Hercog államelnöknél. Végül Tel-Avivban, az izraeli hadsereg főhadiszállásán átveszi a parancsnokságot elődjétől.

Az előző izraeli kormány október végén hagyta jóvá Halevi vezérkari főnöki kinevezését. Megbízatása három évre szól, de a kormány meghosszabbíthatja mandátumát több mint egy évvel – ahogyan azt Kohavinál és számos másik elődjénél is megtették.

Izraelinfo:

Első vezérkari főnöki beszédében Herci Halevi közvetlen üzenetet küldött az első sorban ülő Szmotricsnak és Ben-Gvirnek: “Egységes, tényszerű, erkölcsös, profi és a biztonságon kívül minden egyéb megfontolástól mentes hadsereget fogunk fenntartani.” Galant védelmi miniszter pedig egyértelművé tette: „Minden politikai nyomást megállítok.” Netanjahu belebonyolódott a katonai rang kitűzésébe, Galant segített neki.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.