Az oktatási minisztérium növeli a vallásos iskolák költségvetését

Ortodox zsidó fiúk egy ultraortodox negyedben Jeruzsálemben – Fotó: RICIfoto / Shutterstock

A minisztériumban tárgyalni kezdtek a pénzek újraosztásáról, várhatóan milliárdokkal többet kapnak az ultraortodox iskolák, melyekben nem, vagy alig tanítanak közismereti tárgyakat, és diákjaik általában nem tudnak képzettség hiányában elhelyezkedni a munkerőpiacon akkor sem, ha el akarnák hagyni a szigorúan vallásos életmódot.

A tárca költségvetésének elosztását a keleti ultraortodox Sasz párthoz tartozó Haim Biton vezeti, és már bejelentette, hogy prioritást élveznek a haredi iskolák, s az állami oktatási rendszerben a vallásos állami iskolák.

Mint emlékezetes az előző, Lapid-Bennett kormány megállapodott a belzi haszidokkal, hogy költségvetésük megemeléséért cserébe tanítani fognak közismereti tárgyakat, de ezt a megállapodást Benjamin Netanjahu eltörölte, és már a választási kampányban megígérte az ultraortodoxoknak jelentős állami pénzek átadását oktatási rendszerükre – függetlenül attól, hogy tanítanak-e alaptantárgyakat, matematikát, angolt, tudományos ismereteket.

A pénzek újraelosztásának vesztesei mindenekelőtt a szekuláris, a nem vallásos izraeliek, akik elsősorban megtermelik az állam fenntartásának költségeit, a legnagyobb adófizetők.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.