Arie Derit fogadták Budapesten

Fotó: Köves Slomó Twitter-oldala

Az izraeli kormánykoalíció második legnagyobb pártja, a főként szefárdi ortodox zsidókat képviselő Sasz elnökét, Arie Derit informális találkozón fogadta Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes, nemzet- és nemzetiségpolitikáért, egyházpolitikáért és egyházdiplomáciáért felelős miniszter, a KDNP elnöke szerdán a Karmelita kolostorban.

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) MTI-hez eljuttatott beszámolója szerint a megbeszélés fő témája a magyar-izraeli általános és gazdasági kapcsolatok voltak. A találkozón részt vett Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija is.

A két politikus méltatta a magyar-izraeli kapcsolatokat, Arie Deri Izrael Állam nevében megköszönte Magyarország elkötelezett kiállását a zsidó állam mellett a különböző nemzetközi fórumokon, Izrael “egyik legközelebbi szövetségeseként” jellemezve Magyarországot.

Fotó: Köves Slomó Twitter-oldala

Az izraeli politikus köszönetet mondott a magyar kormánynak a hazai zsidó közösségeknek nyújtott támogatásért is, méltatta a zsidó élet elmúlt években megfigyelhető reneszánszát és dicsérte a kormányt, amiért megszüntette az évtizedekig fennállt egyenlőtlenséget, amely miatt a tradicionális zsidó közösségek korábban hátrányt szenvedtek – írták.

Semjén Zsolt megköszönte Köves Slomónak és az EMIH-nek az izraeli-magyar kapcsolatokért, valamint a zsidó közösségek megerősödéséért és felvirágoztatásáért végzett munkáját, amelynek eredményeképpen a zsidó értékeket nemcsak a hazai zsidóság, de a többségi társadalom is jobban megismerheti – olvasható a közleményben.

Arie Deri beszámolt a miniszterelnök-helyettesnek arról, hogy kedden Bodrogkeresztúron járt, ahol a híres csodarabbi, Steiner Sáje sírjánál imádkozott, és beszélt a Tokaj-hegyaljai településen elsősorban a vallásos zsidó zarándok miatt megnövekedett turistaforgalomról. A két politikus egyetértett abban, hogy a zarándokdesztinációk infrastruktúrájának fellendítése fontos közös feladat – tették hozzá.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.