Államügyész: Netanjahu nem foglalkozhat a jogrend átalakításával. Netanjahu: nem fogadom el a szakvéleményt

Államügyész: Netanjahu nem foglalkozhat a jogrend átalakításával. Netanjahu: nem fogadom el a szakvéleményt

Gali Baharav-Miara államügyész jogi szakvéleménye szerint Benjamin Netanjahu miniszterelnök nem foglalkozhat az igazságszolgáltatás rendszerének átalakításával összeférhetetlenség miatt, mert maga is igazságszolgáltatási eljárás alatt áll korrupciós bűnperében. Netanjahu kijelentette, hogy elutasítja az államügyész álláspontját.

A Netanjahu kormány koalíciós vezetői is elítélik Gali Baharav-Miara összeférhetetlenségről értesítő levelét, és azt állítják, hogy álláspontja “teljesen ellenkezik a kormány által a választásokon kapott egyértelmű felhatalmazással”. Mint emlékezetes a koalíciós pártoknak ugyan 64 képviselői helyük van a kneszetben, de a választásokon nem szerezték meg közel sem az érvényes szavazatok felét, viszonylag jelentős többségük azért alakult ki, mert az ellenzéki oldalon elvesztek két kisebb pártra leadott szavazatok, melyek nem lépték meg a váalsztási küszöböt.

Gali Baharav-Miara államügyész szerdán arról tájékoztatta Netanjahut, hogy nem vehet részt kormányának a jogi és igazságszolgáltatási rendszer radikális átalakítására irányuló erőfeszítéseiben, mert az ellene folyamatban lévő korrupciós per miatt összeférhetetlenség áll fenn. Netanjahu néhány órával később beadványt nyújtott be a Legfelsőbb Bírósághoz, melyben azt közölte, hogy „elfogadhatatlannak” tartja Baharav-Miara álláspontját az ügyben. Két hetet kért, hogy teljeskörűen válaszoljon a levelére.

Csütörtökön a lapok arról számoltak be, hogy Baharav-Miara fenyegetettségi szintjét a lehető legmagasabbra emelték. A biztonsági szervek „tényleges aggodalomról” szóltak, attól tartanak, hogy személyében bántalmazhatják, ezért kibővítik az államügyész körüli biztonsági óvintézkedéseket.

Januárban Baharav-Miara jogi szakvéleményt nyújtott be a Legfelsőbb Bírósághoz, amelyben kijelentette, hogy az elődje, Avichai Mandelblit által 2020-ban Netanjahu számára megalkotott összeférhetetlenségi megállapodás még mindig érvényben van. Ennek értelmében Netanjahu nem vehet részt semmilyen olyan ügyben, amely a tárgyalás tanúit vagy további vádlottjait érinti, vagy olyan jogszabályok létrehozásában, amelyek hatással lehetnek az ellene folyó jogi eljárásra.

Ha Netanjahut elítélik az ellene folyó korrupciós perben a jeruzsálemi kerületi bíróságon, akkor fellebbezhet az ítélet ellen a Legfelsőbb Bírósághoz. A jogrend átalakításának Netanjahu-Levin féle javaslatai jelentősen befolyásolják a Legfelesőbb bíróság összetételét és jogköreit, gyakorlatilag Netanjahu dönthetné el, hogy kik ítélkezzenek felette.

A Mandelblitt-féle összeférhetetlenség szabályok szerint Netanjahu nem avatkozhat be több vezető rendőri és ügyészségi tisztségviselő státusával kapcsolatos kérdésekbe, valamint nem foglalkozhat a kommunikációs minisztérium hatáskörébe tartozó több területtel és a bírók kiválasztását szolgáló bizottsággal sem.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.