Izrael örökségvédelmi minisztere megvizsgáltatja, törvényesen adtak-e vissza lopott műkincseket a palesztinoknak

Izrael örökségvédelmi minisztere megvizsgáltatja, törvényesen adtak-e vissza lopott műkincseket a palesztinoknak

Amichai Elijahu, Izrael jobboldali örökségvédelmi minisztere megvizsgáltatja a lopott műkincsek palesztinoknak való visszaadásának törvényességét, miután az Egyesült Államok a Palesztin Hatósághoz juttatott el egy Ciszjordániából származó, illegálisan birtokolt 2700 éves elefántcsont kanalat – jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli hírportál pénteken.

Amichai Elijahu – Fotó: Wikipedia

Elijahu arra utasította tárcája tisztviselőit, hogy vizsgálják meg, jogszerűen adták-e át a Palesztin Hatóságnak (PH) az amerikai szervek a hónap elején a lopott műkincset, és a ciszjordániai régészeti lelőhelyek és leletek izraeli annektálását sürgette.

Az elefántcsont kiskanalat 2021 végén foglalta le a manhattani kerületi ügyészség a New York-i milliárdos fedezetialap-kezelővel, Michael Steinhardttal kötött alku keretében. A műtárgy egy 180 darabból álló, illegálisan beszerzett gyűjteményhez tartozott, amelyet egy megállapodás részeként a milliárdos átadott, hogy ezzel elkerülje a vádemelést.

Ezt a műkincset Steinhardt 2003-ban Gil Chaja izraeli régiségkereskedőtől vásárolta származási iratok nélkül, s az eladó szerint a Palesztin Hatóság ellenőrzése alatti ciszjordániai El-Kum városból származott.

Az Egyesült Államok január 5-én először adott vissza lopott kincseket a Palesztin Turisztikai és Régiségügyi Minisztériumnak. A hét elején Elijahu válaszul kijelentette, hogy teljes ellenőrzést biztosít az Izraeli Régészeti Hatóságnak (IAA) Ciszjordániában a régészeti lelőhelyek, a kulturális örökség és a lopások megelőzése felett.

Ezzel Elijahu bírálói szerint gyakorlatilag az izraeli törvényeket alkalmazná az 1967 óta katonai megszállás alatt álló területeken, megsértve a nemzetközi szabályokat.

George Noll, az Egyesült Államok Palesztin Ügyek Hivatalának vezetője visszaadja az elrabolt elefántcsont kiskanalat a Palesztin Hatóság idegenforgalmi és régiségügyi miniszterének, Rula Maayahnak, a ciszjordániai Betlehemben, 2022. január 5-én – Fotó: az Egyesült Államok Palesztin Ügyek Hivatala

Jelenleg a Jordán folyó nyugati partján a régészeti ásatásokat az izraeli védelmi minisztérium ciszjordániai polgári közigazgatási osztályának régészeti munkatársa irányítja. Izrael hivatalosan nem annektálta Ciszjordániát, s a megszállt területekre vonatkozó, nemzetközileg elfogadott katonai törvények szerint irányítják.

A régészetet Izraelben és a Palesztin Hatóságnál is különösen fontosnak tekintik, mert mindkét oldal ősi leletekkel támasztja alá a területre vonatkozó igényét.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.