Az izraeli külügyminiszter Kijevbe érkezett

Az izraeli külügyminiszter Kijevbe érkezett
Kohen Michael Brodsky kijevi izraeli nagykövettel ma reggel. A miniszter várhatóan nyilvánosan elismeri Ukrajna területi integritását, de anélkül, hogy kifejezetten elítélné Oroszországot. – Fotó: Shlomi Amsalem / Külügyminisztérium

Az ukrán fővárosba érkezett csütörtökön Eli Kohen izraeli külügyminiszter, újra megnyitja Izrael kijevi nagykövetségét, ellátogat Bucsába és Babij Jarba, valamint tárgyal az ukrán elnökkel és külügyminiszterrel.

„Most érkeztem Kijevbe, a háború kezdete óta első izraeli miniszteri látogatásra. Találkozni fogok Volodimir Zelenszkij elnökkel és Dmitro Kuleba külügyminiszterrel, újra megnyitom a kijevi izraeli nagykövetséget, amely ismét teljeskörűen és állandó jelleggel működik, ellátogatok továbbá Bucsába és Babij Jarba” – írta Eli Kohen érkezése után Twitter-oldalán.

Babij Jarban 1941. szeptember 29-én a náci Németország katonái 34 ezer zsidót lőttek agyon, Bucsában pedig az orosz hadsereg tavaly februárban, az orosz hadművelet kezdete után nem sokkal fegyvertelen civileket végzett ki.

Kohen üzenetében hangsúlyozta: „Azért jöttem, hogy kinyilvánítsam, Izrael támogatja Ukrajnát és az ukrán népet ebben a számára nehéz időszakban”.

Bár Izrael elítélte az ukrajnai orosz támadást, Kijevnek nyújtott segítségét humanitárius segélyre és védőfelszerelésre korlátozta. Benjamin Netanjahu kormányfő, aki decemberben tért vissza a hatalomba, említést tett az ukrán-orosz háborúval kapcsolatos izraeli politika felülvizsgálatáról, de elzárkózott attól, hogy közvetlen fegyverszállításokat ígérjen Kijevnek.

Izrael fenn akarja tartani a 2015-ben létrehozott koordinációs forródrótot Oroszországgal a feltételezett iráni célpontok elleni csapásairól Szíriában, ahol Moszkva helyőrséget tart fenn. Oroszország népes zsidó közösségének érdekeit is szem előtt tartja.

Kohen Twitter-bejegyzését egy, a kijevi vasútállomásról készült fotóval illusztrálta. A Jerusalem Post című izraeli napilap szerint a miniszter az éjszaka folyamán Lengyelországba repült, ahonnan vonattal utazott tovább az ukrán fővárosba.

A miniszter januárban jelentette be, hogy Ukrajnába tervez látogatást, és ezzel ő lenne az első izraeli miniszter, aki az orosz-ukrán háború kezdete óta a kelet-európai országba érkezik, de konkrét időpontot akkor nem közölt várható útjáról.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.