30-50 millió dollár – ennyi a becsült értéke a világ legrégebbi héber Bibliájaként számon tartott, szinte érintetlenül fennmaradt Codex Sassoon”-nak, amely körülbelül 12 kilogramm súlyú, állatbőrből készült, és tele van az évszázadok során kézzel írott feljegyzésekkel, amelyek felbecsülhetetlen történelmi értéket adnak hozzá. A zsidó közösségek közötti lenyűgöző vándorlások után a kutatók azt mondják: „Ez a legfontosabb dokumentum, amely valaha árverésre került.”

A világ legrégebbi Tanakhja, amely 1100 évig szinte érintetlenül fennmaradt, Izraelbe tart: a „Codex Sassoon” a jövő hónapban kerül bemutatásra a tel-avivi „ANU” múzeumban, közvetlenül azelőtt, hogy aukcióra kerülne New Yorkban, május 16-án. Ha az értékbecslések helyesek, és 30-50 millió dollár értékben eladják – a valaha volt legdrágább árverésen eladott történelmi dokumentum lehet.

A „Codex Sassoon” utoljára 1982-ben volt nyilvánosan kiállítva a londoni British Museumban. A kódex nevét eredeti tulajdonosáról, a zsidó üzletemberről és judaika gyűjtőről, David Suleiman Sassoonról kapta, aki az ópiumháborúk során meggazdagodó brit-bagdadi nemesség fia volt. A Tanakh jelenleg egy másik zsidó arisztokrácia – a szír-libanoni svájci bankmágnások – fiának, Jacob (Jacqui) Safra üzletembernek a tulajdona, és a Sotheby’s értékesíti.

A „Codex Sassoon” csaknem egy évszázaddal megelőzi a legkorábbi teljes héber Bibliát, a leningrádi kéziratot. Aram Tsova koronája („Codex Halab”), amely jelenleg az Izrael Múzeumban látható, mindkettőnél régebbi, de oldalainak csaknem kétötöde hiányzik, miután 1947-ben a közösség zsinagógájában pusztító tűzvészben súlyosan megsérült. Ezzel szemben a „Sassoon”-ból csak 12 teljes oldal hiányzik, ezért a Sotheby’s a „héber Biblia legkorábbi és legteljesebb másolataként” tartja számon.

Több mint száz állatbőr

A „Sassoon” összesen körülbelül 400 oldalt tartalmaz, és a Holt-tengeri tekercsek és a Tanakh ma elfogadott változata közötti kapcsolatnak tekinthető. A középkori bölcsek megjegyzéseit tartalmazza a szavak helyesírásával, olvasásával és kiejtésével kapcsolatban a héber Biblia 24 könyvében. A „Codex Sassoon” több mint ezer éves feljegyzéseket, átiratokat, kommentárokat és tulajdonosi nyilvántartásokat is tartalmaz. A Sotheby’s szerint ez utóbbi rávilágított arra, hogy az ábrahámi vallások hogyan terjedtek el az ókori Levante területén a középkorban.

A „Sassoon” értékelése körülbelül két éven át tartott: az aukciósház által létrehozott speciális szakértői bizottság figyelembe vette ritka történelmi értékét, több mint 100 állatbőr előállítási költségét – és egyetlen írnok aprólékos kalligráfiáját.

A szakértők figyelembe vették a történelmi dokumentumok korábbi rekordokat döntõ eladásokat is: az elsőt, a „Lester-kódexet”, Leonardo da Vinci kéziratát, amelyet Bill Gates 1994-ben vásárolt meg 30,8 millió dollárért. A milliárdos műgyűjtő, Ken Griffin 2021 novemberében felülmúlta Gatesét, amikor 43,2 millió dollárt fizetett az Egyesült Államok alkotmányának első kiadásáért.

„A Sassoon-kódex a legfontosabb dokumentum, amelyet valaha is árverésre bocsátottak” – mondta Sharon Mintz, a Sotheby’s könyvekkel és kéziratokkal foglalkozó vezető judaica-szakértője -, és ez a legjelentősebb dokumentum, amelyet valaha is volt szerencsém megvizsgálni, kutatni és kezemben tartani” – tette hozzá. Mintz szerint a több mint 12 kilogramm súlyú könyv „egy csodálatos alkotás, amelyet csak a leggazdagabbak engedhettek meg maguknak”.

600 év rejtély

A szakemberek úgy vélik, hogy ez a Héber Biblia első kódexe (vagy könyv formájú kézirata). A megírását megelőző évszázadokban a bibliai szövegeknek csak tekercs alakú részei léteztek – amelyek a Holt-tengeri tekercsek nevet kapták –, de ezek nem tartalmaztak verseket, fejezeteket vagy írásjeleket.

A Sassoon kódex. Aukción kínálják – Fotó: Sotheby’s aukciósház

A könyv történelmi jelentősége nemcsak a nyomtatott tartalomban rejlik, hanem az évek során hozzáadott kézzel írt feljegyzésekben is, amelyek utalnak a megtett útra. A 11. század elejéről származó felirat arra utal, hogy Khalaf ben Avrahamt – valószínűleg Izraelben vagy Szíriában –, eladta egy Jicchak Ben Yehezkel al-Attar nevű férfinak, aki később továbbadta két fiának.

A megjegyzésekben említett következő hely a 13. századból való, amikor a könyvet az északkelet-szíriai Maxine ősi település zsinagógájának szentelték.

A település elpusztulása után a kódexet egy Salama Ben Avi al-Fakhr nevű közösségi tagra bízták, aki vállalta, hogy újjáépítés esetén visszaadja azt a zsinagógának. De a zsinagógát soha nem építették újjá, és a kódex nyomai körülbelül 600 évre eltűntek. 1929-ben egy frankfurti kiárusításon újra felbukkant, és Sassoon megvásárolta 350 angol fontért. Az eladó neve vagy egyéb adatai ismeretlenek.

1978-ban a Brit Vasúti Hatóság (BR) nyugdíjalapja megvásárolta Sassoon örököseitől, 320 ezer dollárért. 1989-ben az alapítvány egy aukción 3,19 millió dollárért eladta egy kereskedőnek, aki aztán eladta Safrának, jelenlegi tulajdonosának.

Borítókép: „Codex Sassoon” – a világ legrégebbi héber Bibliája, amely szinte érintetlenül maradt fenn – Fotó: Sotheby’s aukciósház

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSYnet