Rakétákat lőttek Izraelre Gázából válaszul a tegnapi rajtaütésre

Rakétákat lőttek Izraelre Gázából válaszul a tegnapi rajtaütésre

Csütörtök hajnalban rakétákat lőttek ki a Gázai övezetből Izraelre, miután 11 palesztin meghalt és több mint 90 megsebesült, amikor izraeli erők szerdán megrohamozták a fegyveres palesztinok erőközpontjának számító Nablusz városát a megszállt Ciszjordániában.

Palesztinok hat rakétát lőttek ki a Gázai övezetből Izrael déli része felé – közölte az izraeli hadsereg csütörtökön. A légvédelem öt rakétát fogott el, melyek Askelon és Szderot városa felé tartottak. Egy rakéta a nyílt mezőn ért földet.

Izraeli repülőgépek ezután Gáza északi és középső részén több célpontra mértek csapást, áldozatokról és sérültekről nem érkezett hír.

Nabluszban az izraeli hadsereg szokatlan módon fényes nappal hajtott végre rajtaütésszerű letartóztatási akciót szerdán, amely a palesztinok fegyveres ellenállása miatt az elmúlt év egyik legvéresebb tűzpárbajába torkollott, és növelte a további vérontások kialakulásának valószínűségét.

- Hirdetés -

A nabluszi összecsapást követően készültségbe helyezték az izraeli hadsereget, a gázai Hamasz bejelentette, hogy kezd “elfogyni a türelme”, az Iszlám Dzsihád terrorszervezet pedig bosszút és megtorlást esküdött.

Az egészségügyi hatóságok szerint a 11 palesztin halott között van egy 72 éves és egy 61 éves férfi, valamint egy 16 éves fiú is.

A négyórás fegyveres akció nyomán jelentős károk keletkeztek a több évszázados nabluszi piactéren is.

Több hírügynökség is kiemelte azt a jelenetet, amikor egy túlterhelt mentőorvos éppen halottnak nyilvánította az egyik lelőtt palesztin férfit, majd ezután döbbent rá, hogy a holttest az édesapjáé.

Egy másik helyszínen egy amatőr videófelvételen két, láthatóan fegyvertelen palesztin férfit lőnek le, amint egy utcán futva menekülnek.

Izrael az elmúlt időszakban egyre több és egyre intenzívebb rajtaütésszerű letartóztatási akciót hajtott végre Ciszjordániában körözött palesztin fegyveresekkel szemben, miután azok tavaly tavasszal több halálos támadást is végrehajtottak Izraelben.

Az izraeli tisztségviselők “fűnyíróelvről” beszélnek a letartóztatási hullámmal kapcsolatban, és ezekre azért van szükség szerintük, mert szeretnék elkerülni, hogy a mostani nehéz helyzet ne forduljon még válságosabbra.

Az izraeli hadsereg tájékoztatása szerint azért léptek be a Ciszjordánia kereskedelmi központjának számító Nablusz városába, hogy letartóztassanak három palesztint, akik a gyanú szerint korábban fegyveres támadásokban vettek részt. Az első számú gyanúsítottat egy izraeli katona tavaly őszi meggyilkolása miatt körözték.

Az izraeli biztonsági erők Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben tavaly csaknem 150 palesztint öltek meg. Ezeken a területeken 2004 óta nem volt ilyen magas ez a szám a Becelem nevű izraeli jogvédő szervezet adatai szerint.

2023 kezdete óta a szóban forgó területeken már 63 palesztint öltek meg.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.