Magyarország Jeruzsálembe költözteti nagykövetségét

Fotó: Haim Tzach / GPO

Az Európai Unióból egyedüliként Magyarország – helyesebben Orbán Viktor –, nyilvánvaló gesztusként a bajban lévő Netanjahu felé, a jövő hónapban Jeruzsálembe költözteti izraeli nagykövetségét a The Times of Israel értesülése szerint.

Az izraeli külügyminisztérium forrásai összekapcsolják a budapesti döntést Orbán azon vágyával, hogy megsegítse Netanjahut az igazságszolgáltatás gyengítését célzó erőfeszítéseiben, melyeket a magyar törvényekhez hasonlítanak.

Az utóbbi napokban kötötték meg a megállapodást az Eli Cohen izraeli és Szijjártó Péter magyar külügyminiszter közötti intenzív tárgyalásokon. A külügyminisztérium vezető tisztviselői pénteken mondták el a költözésről szőtt terveket a Zman Jiszraelnek, a The Times of Israel héber nyelvű kiadványának.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök, kezében Benjamin Netanjahu miniszterelnök emlékiratával 2022. november 3-án – Fotó: Orban Viktor / Twitter

Magyarország lesz az első és várhatóan egyetlen Európai Uniós tagállam, amely Jeruzsálemben nagykövetséget nyit. Az Unió az Izrael és a palesztinok közötti békemegállapodás hiányában ellenzi ezt a lépést. Orbán ezzel valamiféle diplomáciai eredményt, sikert próbál nyújtani Netanjahunak, miután Izrael elvesztette politikai stabilitását a miniszterelnök tervei miatt, melyek meggyengítik, és a politikusok irányítása alá rendelik Izrael igazságszolgáltatási rendszerét.

Netanjahu és Orbán már régóta szoros kapcsolatban áll egymással, s szövetségük tovább erősödött, mióta Netanjahu a novemberi választások után visszatért a hatalomba. Egymás dicséretével, és a kétoldalú kapcsolatok továbbfejlesztésével saját helyzetüket próbálják javítani, a rájuk nehezedő nemzetközi elszigeteltséget enyhíteni.

2019-es izraeli látogatása során Orbán megígérte, hogy létrehoz egy „diplomáciai státusú” kereskedelemi irodát Jeruzsálemben, melyet néhány hónappal később megnyitottak. Netanjahu már akkor kérte a magyar követség Jeruzsálembe költöztetését a következő szavakkal: „Van egy telek közvetlenül az amerikai nagykövetség mellett, mely Önökre vár”. Netanjahu ezzel az Egyesült Államok előző elnöke, Donald Trump azon döntésére utalt, mellyel elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, és 2018-ban áthelyezte oda az Egyesült Államok külképviseletét. A nagykövetség megnyitásának napján több mint hatvan palesztin vesztette életét a Gázai övezet határán kitört tiltakozásban.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.