Súlyos eszkaláció a tartalékos katonák parancsmegtagadásában: kiemelkedő vadászpilóták – a puccs elleni tiltakozásul nem jelenünk meg a heti kiképzésen

F15i-s vadászrepülőgép. A századot a légierő egyik vezetőjének tartják, és távoli célpontok elleni csapásokra specializálódott – Fotó: Neil Cohen / IDF

Az izraeli légierő egyik legjobbjának tartott 69-es számú vadászszázad tartalékos pilótáinak többsége levélben közölte, hogy a kormányhivatalok előtt tartott tiltakozás útján fogják teljesíteni a heti tartalékos szolgálatukat. A múlt héten a légierő parancsnoka, Tomer Bar arra szólította fel a tartalékosokat, hogy – tiltakozásuk jeleként – ne tagadják meg a szolgálatot: “Közös felelősségünk az alakulat kompetenciájának megőrzése, nincs helyette más.”

Egy vadászrepülőszázad 40 tartalékos pilótájából 37 bejelentette, hogy a puccs elleni tiltakozásul nem jelennek meg a szerdára tervezett kiképzésen. A távoli célpontok támadására használt “kalapácsszázad” pilótái döntésüket a légierő vezetőivel és az F-15i (Raam) repülőgépekből álló század parancsnokával közölték.

A 69-es osztag a hadsereg egyik vezető százada, és a hatzerimi bázison található. 2007-ben részt vettek a szíriai atomreaktor elleni támadásban, pilótái pedig – rendes és tartalékos szolgálatban – részt vesznek abban a “háborúk közötti hadjáratban”, amelyet Izrael folytat Irán szíriai megtelepedése és Szíria illetve a Hezbollah megerősödése ellen. 2018-ban hadműveleti elismerést kaptak a vezérkari főnöktől egy sor Izrael határain túl végrehajtott légitámadásért. A légierő parancsnoka, Tomer Bar korábban ennek a századnak volt a parancsnoka.

Az elmúlt hetekben az IDF aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a rendszerváltás elleni tiltakozás nyomán súlyos válság alakult ki a tartalékosoknál, és a hadsereg egyik tisztviselője szerint “ez a legrosszabb, amivel szembe kell néznünk a jom kippuri háború óta”. Sok tartalékos katona írt alá petíciót, amelyben arra figyelmeztetnek, hogy nem jelennek meg a tartalékos szolgálatra, ha a puccs megvalósul, és Izrael megszűnik – definíciójuk szerint – demokratikus állam lenni. Múlt havi beszédében Herzi Halevi vezérkari főnök felszólította a tartalékos katonákat, hogy “hagyják kívül a vitát, és ne keverjék bele ebbe az egyenruhát”.

Múlt héten Bar felszólította a hadsereg tartalékosait, hogy továbbra is jelentkezzenek a kiképzésre, jóllehet “tudatában van azoknak a nehézségeknek és kihívásoknak, amelyekkel manapság szembesülünk, és tiszteletben tartja a megfontolásukat” – mondta. Bar találkozott a pilótákkal, akik szolgálatmegtagadással fenyegetőztek, és megkérték, hogy támogassa őket. Az egyik résztvevő szerint Bar “figyelmesen meghallgatta a résztvevőket”, majd egyértelművé tette, hogy ő a parancsnokuk, és “bárhol és bármikor” képviselni fogja őket, megígérte, hogy jogilag védettek lesznek, és arra kérte őket, ne tegyenek szélsőséges lépéseket.

A találkozó után a parancsnok, Bar által küldött levélben többek között ez áll: “A légierő parancsnokaként az az elvárásom, hogy továbbra is jelenjenek meg az egységeknél. Közös felelősségünk, hogy fenntartsuk a légierő képességét a küldetések teljesítésére, megőrizzük kohézióját és kompetenciáját. Nincs, ami helyettesítsen.” Megígérte, hogy ragaszkodik ahhoz, hogy az izraeli hadsereg (IDF) és a légierő “az erkölcsi normák, valamint az IDF értékei és szellemisége szerint, minden változtatás nélkül” működjön, valamint hogy nem fog kezet nyújtani ahhoz, hogy a tiltakozások miatt “tisztességtelen módon megsértsék az imázsotokat” (itt a tiltakozók leanarchistázására, terroristákkal való összehasonlítására utal, a szerk.).

Az izraeli légierő nagy része tartalékos pilótákra, nem sorkatonai vagy hivatásos pilótákra épül, ezért a tartalékos szolgálatot teljesítők részvétele kritikus fontosságú. A tartalékosok, civil munkájukkal párhuzamosan hetente járnak kiképzésre.

Az izraeli médiában megjelent hírrel kapcsolatban az izraeli hadsereg egyik meg nem nevezet, magas rangú tisztje azt nyilatkozta, hogy “nagyon súlyos helyzetről van szó, a hadsereg tartalékos egységeiben a helyzet eszkalálódik.”

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSHaaretz