Szombat este: 200 ezer tüntető Tel-Avivban, negyedmillió Izrael-szerte

Emberek százezrei gyűltek össze Izrael-szerte tegnap (szombat) este, sorozatban a kilencedik hétvégén, hogy tiltakozzanak a Netanjahu-vezette kormány tervezett igazságszolgáltatási és további, az ország jogrendszerének és demokratikus berendezkedésének radikális átalakítását célzó erőfeszítései ellen.

A legnagyobb részvétel Tel-Aviv-ban volt, ahol kisebb összecsapások robbantak ki a rendőrség és néhány száz demonstráló között, amikor azok a tüntetés befejezése után a rendőrség által felállított korlátokat kikerülve egy rövid időre elfoglalták az Ayalon autópályát. A tüntetők nem keresték az összeütközést a rendőrökkel, “a rendőrök a testvéreink”, kiabálták. Az útlezáró demonstráció a nemzetbiztonsági miniszter, Itamar Ben-Gvir részére küldött üzenet volt, aki “anarchistáknak” nevezte a tüntetőket és előre bejelentette, hogy a rendőrségnek erőszak alkalmazásával is meg kell akadályozni az útlezárást. Az autópályát végül egyórás lezárás után újra megnyitották a forgalom számára.

Fotó: Izraelinfo

Az óriási tömeg előtt megtartott tel-avivi nagygyűlésen, amit a himnusz eléneklésével kezdtek, hosszan felszólalt a Likud párt oszlopos tagja és korábbi minisztere, Limor Livnat, aki “Jó estét „anarchisták”, „jó estét „terroristák” – jó estét hazafiak” szavakkal üdvözölte a tüntetőket, akiket korábban Ben-Gvir és a miniszterelnök fia, Jair Netanjahu és sok követőjük illetett ezekkel a nevekkel és így uszított ellenük. „A demokrácia nem csak választásokat jelent” – folytatta, és felolvasta a Herut (Likud elődje) párttag-könyvéből Menachem Begin szavait. “Netanjahuhoz és a miniszterelnöki tisztséget valójában betöltő Yariv Levinhez szeretnék szólni és kijelenteni – nem félünk! Beginnek az volt a világnézeti alapja, hogy meg kell erősíteni az igazságszolgáltatást, erős és felelős hatóságként kell kezelni, hogy lehetővé tegye a kisebbség és az egyén jogainak védelmét. A Herut mozgalom, amiből később a Likud párt lett, liberális nemzeti mozgalom volt. Liberális, jogállami jobboldal. Mindenki emlékszik és idézi, mit mondott Begin: “Vannak bírák Jeruzsálemben.” Livnat azt is mondta, hogy Benjamin Netanjahu miniszterelnök szerinte feladta a liberális értékeket, „puccsnak” nevezte a kormány által reformként bejelentett törvényjavaslatokat, és felszólította pártja, a Likud parlamenti képviselőit, hogy lázadjanak fel. „Mindent hallotok, mindent láttok, tudjátok és értitek, hová vezet mindez – miért maradtok csendben?”

Fotó: Silló Sándor / Izraelinfo

Két magas rangú tartalékos katona is volt a tüntetés szónokai között. A tartalékos pilóták szolgálatmegtagadásra szólító képviselője után Dr. Roi Alkabatz dandártábornok, a tartalékos izraeli katonák által szervezett tiltakozások vezetője többek között ezeket mondta: “Aktív tartalékos vagyok, és a három fiam is az. A személyes érdekeket és a messianisztikus víziót szolgálja ez a felületes és rossz villám-törvényhozás, amit ránk erőltetnek. Nevetséges hazugság, hogy anarchisták vagyunk” – mondta. “Sem a kábítógránátok Tel-Avivban sem a vízágyúk Karkurban nem elegendőek ennek a tiltakozásnak az elfojtására. Mert az az alternatíva, hogy a hatalom egyetlen vezető kezében fog összpontosulni. Ez nem fog megtörténni. Mi, több ezer tartalékos katona, sok tucat egységben demokrácia-tüntetésre létrehozott szervezkedéseket alapítottunk, és nem adjuk fel őket.”

Yuval Noah Harari világhírű történész is szónokolt a tel-avivi tüntetők előtt, mondván, a kormány tagjai „nem tudják, kivel van dolguk”. Azt mondta, hogy a jelenlegi harc „történelmi próbatétel az izraeliek számára, és nincs második forduló. Az izraeliek nem megfelelőek rabszolga-alapanyagnak. Mi, izraeliek csökönyösek vagyunk, szabadok vagyunk, ügyesek vagyunk és még senkinek nem sikerült befogni a szánkat. Eljött az ideje, hogy minden ember és minden csoport felelősségteljesen és alaposan átgondolja: mit nem tehet? Vagyis mit nem tehet – ahogyan egy korábbi cikkében is kifejtette. Harari felszólította az oktatási intézményeket, hogy állítsanak le minden tudományos munkát, „és csak a demokráciáról, az emberi jogokról és a szabadságról beszéljenek a hallgatókkal”. Szeretlek titeket – zárta nemtudományosan, meghatódva a beszédét a neves történész.

Harari szónokol – Fotó: Silló Sándor / Izraelinfo

Hatalmas tüntetések voltak ugyanakkor Jeruzsálemben és sok nagyvárosban, főutakon, ahol a résztvevők száma hétről hétre egyre nő. A szervezők elmondása szerint összesen közel 100 helyszínen tartottak megmozdulásokat, többek között telepesek (Efrat), hagyományosan a jobboldali, azon belül is a cionista jobboldallal szimpatizáló helyi közösségekben is (Givat Smuel). Herzlián Jair Lapid, az ellenzék vezetője beszélt közel 20 ezer ember előtt, Beer Seván Beni Ganz, Asdodban Avigdor Liberman, Haifán a munkapárt képviselője, Merav Michaeli, Kirját Ono városában Gidon Szaar vettek részt a megmozdulásokban ezrek jelenlétében.

“Anya mindig mondta, hogy terrorista vagyok” – Fotó: Izraelinfo

A tiltakozók vezetői már bejelentették, hogy március 9-én, csütörtökön újra országos megmozdulásokat szerveznek, ezúttal a “diktatúra elleni harc” nevében, ami az elmúlt szerdai események megismétlése lesz, amikor országszerte tüntetések és útlezárások zajlottak, sok helyen a rendőrség erőszakos beavatkozásával.

A kritikusok szerint a kormánykoalíció által bírósági reformként bejelentett és bevezetni kívánt átalakítások meggyengítik és megváltoztatják Izrael demokratikus jellegét, felrúgják a fékek és ellensúlyok kulcsfontosságú rendjét, csorbítják a kisebbségek jogait és autokratikus jellegűek és mindezek az államnak a Függetlenségi Nyilatkozatban meghatározott “zsidó és demokratikus” jellegét is megváltoztatják.

A szombati tüntetéseken résztvevők országos eloszlása:

Tel-Aviv 160 000
Haifa 35 000
Kfar Saba 24 000
Jeruzsálem 20 000
Herzlia 13 000
Netanya 10 000

Rison Lecion 8500
Beer Seva 6000
Givatajim 5000
Hod Hasaron 4500
Ramat Hasaron 4500
Modiin 4000

Tel-Aviv – Fotó: Hadas Proosh

Raanana 3200
Rehovot 3200
Asdod 3000
Karkur kereszteződés 3000
Nesz Ciona 3000
Zihron 2700
Karmiel 2500

Tel-Aviv – Fotó: Padi Amon

Givat Smuel 2000
Hadera 1700
Kirjat Tivon 1500
Petah Tikva 1500
Haguma 1200

Karkur kereszteződés
Holon

Javne 1200

Holon 1000
Kirjat Ono 1000
Ros Pina 1000
Amiad kereszteződés 800
Saar Hanegev 750
Kabari 700
Afula 550
Beit Semes 550
Lohamei Hagetaot 500
Nehalal 500

Haguma – Fotó: Yair Paz

Elikim híd 450
Gadera 450
Drorim 400
Aluf Szade kereszteződés 350
Eilat 350
Kfar Jona 350
Caesarea 300
Beit Hasita híd 280
Efrat 250
Givat Ada kereszteződés 250
Tavor 220
Afikim 200
Bat Jam 200
Haogen 150
Hemed csomópont 150
Jad Mordehai 150
Kibucim kereszteződés 150
Mismar David 150
Tajaszim/Bnei Atarot 150
Emek Hamaajanot 130
Isachar kereszteződés 110
Golani kereszteződés 100
Haroe kereszteződés 100
Kidron 100
Koah kereszteződés 100
Naharia 100
Ein Jahav 80
Kfar Szilver 80
Haceva 75
Jotvata 70
Ein Hamifrac 60
Haris híd 60
Hermon 60
Arad 50
Bat Slomo 50
Magal-híd 50
Moran 50
Paran 50
Regba 50
Szamar 50
Koranit 40
Bar Ilan 30
Jahal 30
Katura 30
Grufit 20
Odim 20
Atlit kereszteződés 15
Beer Ora 15
Ganot 15
Loten 15
Kacrin 10
Mahanaim 10
Szapir kereszteződés 10

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.