A vasárnapi kánikula történelmi mértékben mérve is rendkívül szokatlan volt

Nem, nem képzelődtünk. Az Izraelt vasárnap sújtó kánikula tényleg nagyon szokatlan volt (ki emlékszik még arra, hogy Purimkor tél volt?).

Izrael modern kori történelme során mindössze kétszer mértek (korábban pedig nem mértek…) magasabb hőmérsékletet március elején. A meteorológiai szolgálat szerint az állam megalakulása óta az évnek ebben a szakában 10 hasonló nagyságú hőhullám fordult elő, évtizedenként átlagosan egyszer, de ebből 5 az elmúlt 20 évben – jóval nagyobb gyakorisággal. mint előtte.

Az izraeli átlaghőmérséklet már másfél fokkal melegedett, és a következő évtizedekben további 4 fokos melegedés várható. A téli és tavaszi szélsőséges hőhullámok várhatóan gyakoribbá, súlyosabbá válnak és hosszabb ideig tartanak, károkat okozva a gazdaságban, a mezőgazdaságban és az izraeliek egészségében.

Bár ezek az adatok évek óta ismertek az izraeli kormányok előtt, szinte semmit sem tettek a térségünkben tapasztalható felmelegedés és annak lakosságra gyakorolt ​​hatásainak kezelése érdekében. Idén a biztonsági szervek is elismerték, hogy nincs koherens tervük a polgári segítségnyújtásra és a halálesetek megelőzésére a heves hőhullámok idején.

Jó lenne, ha az izraeli kormány a valóban fontos dolgokkal foglalkozna…

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSHaaretz