Nem sokon múlt, hogy az izraeli miniszterelnök és felesége nem otthon tölti a következő pár napot. Az El Al pilótái ugyanis – legalábbis a sajtóhírek szerint – kerek perec megtagadták, hogy Netanjahut és feleségét, illetve a delegációt elröpítsék az Örök Városba. A légitársaság vezetése gyorsan orvosolta a helyzetet, de a kínos affér újra előtérbe helyezte a (miniszter)elnöki különgép kérdését.

A csütörtökön esedékes római miniszterelnöki vizit előtt négy nappal komolyan kérdéses volt, hogy Netanjahunak és feleségének érdemes-e bepakolniuk a bőröndjeiket. A nemzeti légitársaság pilótái – ha lehet hinni az erről szóló tudósításoknak – az igazságszolgáltatási törvénycsomag elleni tiltakozáshoz csatlakozva döntöttek a munkamegtagadás mellett. A miniszterelnöki hivatal kétségbeesésében tender kiírásán gondolkodott, hátha valaki vállalja Bibi és Sára asszony fuvarját, de vasárnap este az El Al vezére, Dina Ben Tal Ganancia bejelentette: nincs para, a gond nem a politikában keresendő, hanem egyszerűen nincs elég ráérő, Boeing 777-esre kiképzett pilóta, ezért egy kisebb Boeing 737-essel viszik-hozzák a miniszterelnöki párt. Egyes források azt állítják, Miri Regev közlekedési miniszter irodája nem hagyja annyiban a dolgot, és a nemzeti légitársaság megbüntetésén gondolkodnak. Az El Al szóvivője sietett is bejelenteni: a légitársaság „eddig is, és ezután is elröpteti a miniszterelnököt, természetesen Benjamin Netanjahut is, a világ bármely részére. Az El Al dolgozói büszkén és boldogan teszik ezt bármikor, amikor szükséges.” 

A kínos közjáték újra reflektorfénybe helyezte a korábban jegelt izraeli Air Force One kérdését. Az ausztrál Quantastól vásárolt Boeing 767-es (hozzám hasonló repülésrajongók kedvéért: Boeing 767-338ER – vagyis megnövelt hatótávolságú (Extended Range), lajstromjele: 4X-ISR) kéthajtóműves, szélestörzsű utasszállító repülőgép. Nem akkora, mint az amerikai elnöki Air Force One, de azért ez sem kicsi. Kényelmesen elfér benne mindenki, aki egy hivatalos úton az elnököt, vagy a miniszterelnököt kíséri, ráadásul felszerelték a legmodernebb – és legtitkosabb – kommunikációs és elhárító rendszerekkel. A 20 éves gép – ami nem túl nagy kor egy ilyen repülőnek – alapos átépítésen esett át: miniszterelnöki irodát, hálószobát, fürdőszobát, egy teljesen felszerelt konyhát, egy tárgyalót is kapott, sőt, egy „war room”, tehát vészhelyzetben használható irányítóterem is helyet kapott benne. A megvásárlását, átalakítását és upgrade-elését 393 millió sékelre tervezték 2019-ben, de hát az ember tervez, ugye, a költségek meg csak nőnek – a repülő miniszterelnöki iroda költsége 580 milliónál állt meg. Az elegáns, fehér-kék színekbe öltöztetett gépmadár 2019 végén meg is tette első tesztútját, de a lehetséges felháborodás miatt Bibi akkor úgy döntött, a gazdasági válság közepén nem provokálja a közvéleményt a Cion Szárnya (כנף ציון) névre keresztelt repülő szolgálatba állításával. Naftali Bennett nem akart dönteni a sorsáról, Lapid pedig úgy határozott, túladnak az akkor már három éve hangárból hangárba tologatott gépen. A különleges kommunikációs és elhárítórendszereket természetesen leszerelték a gépről, és vevőt akartak neki keresni – de a helyzet megint fordult, és az izraeli Air Force One valóság lesz.

A kérdés persze, minek. A gép évi fenntartási költsége közel 45 millió sékel. 100-120 utast tud szállítani, annak ellenére, hogy egy állami delegáció átlagosan 61 emberből áll. Igazi közpénzégető, de az is igaz, egy menő állami gép sokat dob a vezető antréján egy hivatalos látogatáskor. És az is igaz, egy olyan, sokat fenyegetett és nagyon vigyázott vezető, mint Izrael elnöke, vagy miniszterelnöke, nagyobb biztonságban van egy külön neki dedikált, hipermodern gép fedélzetén.

Persze meg lehet lenni állami gépmadár nélkül is: a katolikus egyházfő például a fogadó ország fuvarozóját, vagy az olasz nemzeti légitársaságot használja – kis bökkenő, hogy most ilyen éppen nem nagyon van. Egy dolog azonban biztos: erről a gépről egy percig nem mondta senki, hogy egy katonai célokat szolgáló, több feladatú szállítógépről van szó – amin nem mellesleg az egész kormány röpköd össze-vissza a világban, családostul, néha egy-egy nyaralóhelyet is útba ejtve. És ez határozottan sokat javít a megítélésén.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.