Félmillióan vonultak utcára Izraelben a kormánykoalíció törvénytervezetei ellen tiltakozva
Fotó: Giti Palti / Twitter

Ismét szombat este, ismét százezrek tüntettek Izrael-szerte az igazságügyi reformtervezet és annak alkotmányos következményei ellen, amiről a helyi sajtó azt írja, hogy ez volt Izrael eddigi történetének legnagyobb horderejű utcai tiltakozása.

A szervezők szerint a héten mintegy 500 ezer ember vonult az utcára, több mint 200 ezren Tel-Avivban, tízezrek más nagyvárosokban, Haifán mintegy 50 ezer ember. 20 ezer izraeli a jeruzsálemi elnöki rezidencia előtt jelent meg. Szinte mindenki az izraeli zászlót tartotta a kezében.

A tel-avivi Kaplan utcában a tiltakozók tapssal fogadták és ölelgették Amichai Eshed rendőrfőnököt, aki egyenruhában vonult végig a tüntetésen. A rendőrfőnököt korábban a Netanjahu-kormány nemzetbiztonsági minisztere, a terrorizmusért többször feljelentett és bíróság elé állított, valamint el is ítélt Itamar Ben-Gvir megpróbálta azonnali hatállyal eltávolítani és megfosztani a pozíciójától, mivel nem teljesítette a politikus által kikényszeríteni kívánt eljárást: akár erővel és erőszak alkalmazásával is megakadályozni az útlezárásokat.

A főügyész, aki a kormány jogszerű működésének biztosítására hivatott, közbeszólt, és megakadályozta a rendőrkapitány azonnali eltávolítását, mert azt politikai és nem szakmai döntésnek ítélte. Az országos rendőr-főkapitány, Sabtai is ellenezte a döntést: “Ígéretet teszek Izrael polgárai előtt, hogy lehetővé teszem a tiltakozáshoz való jogot, amíg az a törvény keretein belül történik, és nem fogok engedni a politikai nyomásnak – jelentette ki. – Nem akarunk vért az utcákon, nem akarunk villanógránátot és megbilincselt 70 évest.”

Jair Lapid, az ellenzék vezetője Beer-Seva városában tartott beszédet, amely során arra figyelmeztetett, hogy az ország „példátlan válsággal” néz szembe. „A terrorizmus hulláma sújt le ránk, a gazdaságunk összeomlik, a pénz pedig eltűnik az országból. Ez a kormány csak azzal törődik, hogy szétzúzza az izraeli demokráciát” – mondta az ellenzéki vezető.

A tüntetések szervezői közölték, hogy tovább fokozzák válaszlépéseiket, amennyiben a kormány nem teszi félre a törvénymódosításokról szóló jogszabályok tárgyalását, így csütörtökre újabb “ellenállás napját” jelentettek be, szerdán pedig Benjamin Netanjahu miniszterelnök berlini látogatása előtt a múlt csütörtökihez hasonló reptéri útlezárások várhatóak.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.