Megöltek négy palesztint összecsapásokban az izraeli biztonsági erők Dzseninben

Megöltek négy palesztint összecsapásokban az izraeli biztonsági erők Dzseninben
A halottak temetése Dzseninben

Megöltek négy palesztint összecsapásokban az izraeli biztonsági erők Ciszjordánia északi részén, Dzseninben csütörtök délután – jelentette a Ynet.

Az izraeli különleges katonai egységek lelőtték az Iszlám Dzsihád terrorszervezet egyik harcosát és testőrét Dzseninben. Ezután zavargás tört ki, melyben újabb két palesztint, köztük egy 16 évest lőttek le. A ramallahi egészségügyi minisztérium közlése szerint további négy ember megsérült az összetűzésben.

Az izraeli egységek a körözés alatt álló Nidal Hazem kézre kerítésére érkeztek, aki a közelmúltban izraeli katonákra lőtt a városban. Halálos lövés érte a rajtaütés során mind őt, mind testőrét, aki a lövöldözések mellett részt vett robbanóanyagok készítésében is. Szintén életét vesztette egy 16 éves és egy 37 éves palesztin, haláluk körülményeit a hadsereg kivizsgálja.

A Gázai övezetet kormányzó iszlamista Hamasz szervezet megtorlással fenyegetett a történtek után. A Palesztin Hatóság elnökének szóvivője pedig kijelentette, hogy Izrael akciói alapján nem érdekelt a robbanásveszélyes helyzet csillapításában röviddel a muszlim böjti hónap, a ramadán előtt. Alig egy hét múlva kezdődik a ramadán, amikor hagyományosan megnő a feszültség Izrael és a palesztinok között.

- Hirdetés -

Idén már legalább nyolcvannégy palesztint öltek meg Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben. 2004 óta tavaly volt a legmagasabb a halálos áldozatok száma a palesztin területeken, megközelítette a százötvenet.

Izrael azt állítja, hogy az áldozatok többsége fegyveres volt. Az izraeli közlések szerint a katonai rajtaütések célja a palesztin fegyveres szervezetek felszámolása és a jövőbeli terrortámadások meghiúsítása. A palesztin tisztségviselők viszont úgy nyilatkoztak, hogy a razziákban Ciszjordánia 55 éve tartó, határozatlan idejű izraeli megszállásának megszilárdítását látják.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.