Mese az Izraeli Télről

Fotó: Silló Sándor / Izraelinfo

Az Izraeli Tél olyan komolyan vette a bezárást, hogy pár évvel a covid után se mozdult ki. Üldögélt a szállodai szobájában, ágyba kérte a reggelijét, és a teraszról nézte csak a tengerparti sétányt. Tűrte, hogy az ő idejében a Tavasz garázdálkodjon, fürdőruhára vetkőztesse a strandokon sportolókat, sőt a vízbe is bekergessen néhányat a bátrabbak közül. Így ment ez egész decemberben. 

A barátai fel-felhívták az Izraeli Telet. Mi van? Nem dolgozol? Hümmögött valamit, januárban néha egy-egy napra kimerészkedett, de nem volt kedve az egészhez.

Aztán február elején megunta a tétlenséget. Megnézte a hókészleteit, a jégesőit, a 80 kilométeres északi szelet, és pánikba esett. Itt az egész éves készlet, és alig pár nap marad tavaszig! Mert abban biztos volt, hogy kollégája, az Izraeli Tavasz pontosan érkezik majd a váltásra, a Purimmal, ahogy szokott.

Munkához látott. Kicsit szakszerűtlenül kapkodva, de hát sürgette az idő. Több napnyi havat zúdított a Golánra. Két hónapra összespórolt szélvihart eresztett az egész országra, és jeget oda, ahol a hó túlzás lett volna. Fákat döntött, megtöltötte vízzel a sivatag száraz patakmedreit, kisöpörte a városokat. Fárasztó volt az első nap, de nem pihent másnap sem…

Aztán elunta, visszabújt az ágyába. Nézte ő is a híradókat, ettől még az a kevés munkakedve is elszállt. Kiitta a minibárt, és aludt egész nap.

Pár napig még riogattuk egymást azzal, hogy visszajön, de nem mozdult ki többet.

Aztán váratlanul kicsekkolt, elvitte az ólomszín felhőit, a méteres hullámokat a tengerről, a pálmákat hajlító szélviharait.

Már takarítják a szobáját a következő vendégnek. Zajos, ricsajos egyhetes lesz, Purimnak hívják, tonnányi bőröndjeiben jelmezek, jókedv, meleg napsütés és talán egy kis optimizmus is, elfelejteni nyomasztó, szürke telünket.

Aztán kiköltözött az is. A tavasz meg csak nem jött meg…

Fotó: Silló Sándor / Izraelinfo

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.