Elfogadták az első puccstörvényt: Netanjahut nem lehet alkalmatlannak nyilvánítani

Egy fehér éjszaka végén a Kneszet plénuma 61 támogatói többséggel 47 ellenében elfogadta a rendszerváltás első törvényét, amely megakadályozza, hogy a miniszterelnököt alkalmatlannak nyilvánítsák. A koalíció elnöke: „Véget vetünk a jogi zsarnokságnak, ezzel jót tettünk az izraeli demokráciának.”

A Kneszet plénuma szerda éjszaka tárgyalta a Benjamin Netanjahu miniszterelnök alkalmatlanná nyilvánításának (nem tudja ellátni feladatát, képtelen betölteni szerepét, nivcarut –נבצרות ) megakadályozását célzó törvényjavaslatot, és 61-47 arányban jóváhagyta azt (Amszalem és Bitan Likud képviselők nem voltak jelen). A törvényjavaslat bizottsági szavazása után a koalíció elnöke, Ofir Katz (Likud) kijelentette, hogy a törvény „véget vet a jogi zsarnokságnak. Megvalósítjuk a választók akaratát. Jót tettünk az izraeli demokrácia érdekében”.

A törvény értelmében csak a kormány hirdetheti ki a miniszterelnök alkalmatlanságát a miniszterek háromnegyedes többségével – ha pedig a miniszterelnök ellenezné a döntést, ahhoz a Kneszet 90 tagjának támogatására lesz szüksége. A törvény azt is kimondja, hogy – a jelenlegi helyzettől eltérően – az alkalmatlanságot kizárólag egészségügyi okokból lehet megállapítani, és nem lesz lehetőség az alkalmatlanságra vonatkozó határozat bírósági felülvizsgálatára. Ez azt jelenti, hogy Netanjahut akkor sem lehet alkalmatlanná nyilvánítani, ha megszegi az összeférhetetlenségi megállapodást.

A törvény megalkotása a Kormányzás Minőségéért Mozgalom (התנועה לאיכות השלטון) által a Legfelsőbb Bírósághoz benyújtott beadványra válaszul történt, amelyben azt követelték, állapítsák meg, hogy Netanjahu akadályozva van szerepének betöltésében. A kormány jogi tanácsadója, Gali Baharav-Miara ellenzi a törvényjavaslatot. Miután a törvényhozásért felelős miniszteri bizottság elfogadta a törvényt, a tanácsadó arra figyelmeztetett, hogy a különböző összetevők kombinációja „abszurd helyzetekhez” és jogi „fekete lyukhoz” vezethet. Gil Limon e hónap elején egy, a Kneszetben tartott megbeszélésen kijelentette, hogy a törvény a játékszabályok nem megfelelő megváltoztatása”.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.