Akár erővel is el lehet távolítani az izraeli kormányt, ha túllép egy bizonyos határt

Felirat a Yigal Alon utcában, Tel-Avivban – Fotó: Bea Bar Kallos / Izraelinfo

Netanjahu felfüggesztette az igazságügyi reformot, miután széleskörű tüntetések és országos sztrájk indult ellene. Az izraeli sajtó találgat, hogy ez mit jelent: a miniszterelnök meghátrált, vagy csak kicsit visszavonult rendezni a sorokat, aztán peszach után újra megpróbálja átverni a jogszabályokat. Folytatódni fognak a tüntetések?

Ha egy parlamenti többségben lévő kormány valamilyen döntését az utcáról írják felül, az anarchia? A kisebbség hatalma?

Patthelyzet van, mert az ultranacionalista pártok nélkül Netanjahunak nincs lehetősége hatalmon maradni, viszont Netanjahu nélkül az ultranacionalista pártoknak sincs esélyük kormányra kerülniük.

Ha az ünnepek után ismét előkerülnének a törvénymódosító javaslatok, lenne az embereknek ereje újrakezdeni és folytatni az utcai megmozdulásokat, vagy egy idő után – mint Magyarországon – “beleunnak és hazamennek”?

Székely Róbert munkatársunk beszélget a Klubrádió műsorvezetőjével a Reggeli gyors című műsorban:

Klubrádió mikrofon Izraelinfo1

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.