Az élők könyve

Mindenki megfoghatja, megérintheti, elolvashatja a mártírok adatait – Fotó: Jad Vasem

Amikor még régen, először eljutottam a felújított Páva utcai Holokauszt Emlékközpont udvarára, csodálattal néztem körbe. Az egyik oldalon, az árkádok alatt egy fekete márvány fal, csíkokkal – messziről így tűnt. Közelebb lépve láttam meg a neveket. A hatméteres falon plafontól padlóig nevek. Akik nem jöttek vissza. Kevés dolog jutott eszembe. Csak álltam, és igyekeztem befogadni a gondolatot, hogy a betűk egykor élő emberek voltak. Ettek, ittak, szerettek, tanultak, nevettek, sírtak. Ennyi maradt belőlük.

Nyolc méter hosszú könyv. Már az ötlet is szürreális. A Nevek Könyve a Jad Vasemben azonban ilyen hosszú, tele nevekkel. A Soá áldozatai szerepelnek benne, szép sorban, ábécé szerint. Döbbenetes munka, 4,8 millió ember, egymás után: név, születési idő, hely, majd a brutális valóság: murdered in… A könyvben közel ötmillió név van, és a kutatók szerint még 2-300 ezer olyan ember lehet, akiknek az adatait bejegyzik a Nevek Könyvébe. Igen, a két szám nem adja ki a közel 6 millió zsidót, akit a Soában elpusztítottak.

Nyolc méter hosszú könyv – Fotó: Jad Vasem

Mert vannak, akik soha nem kerülnek bele ebbe a könyvbe, mert nem tudni róluk semmit, csak azt, hogy a nácik lázálma végzett velük. Rájuk emlékezik az utolsó pár oldal. Üresek. Tiszta fehér lapok, ismeretlen emberek ismeretlen életével és borzalmas halálával.

A Jad Vasem azt szeretné, ha a Nevek Könyve kézzelfogható emléke lenne az elpusztított millióknak. Mindenki megfoghatja, megérintheti, elolvashatja a mártírok adatait. A könyv, mint a megemlékezés módja, többszörösen is szimbolikus: a nácik azt akarták, hogy a zsidóság nyom nélkül tűnjön el a Földről, a nyolc méternyi papír minden szempontból súlyos bizonyíték. Ráadásul a könyv, mint a tudás hordozója, a nácik számára külön ellenség volt, millió példány végezte tűzben, a diadalittas csürhe tombolása közepette.

Fontos mementó tehát a Nevek Könvye, de intő jel a jelennek is: a mai könyvégetőknek, darálóknak, átíróknak, törlőknek.

Ez már volt. Ne hagyjuk, hogy újra megtörténjen. 

Tele nevekkel – Fotó: Jad Vasem

***

Nyitás: 2023. március 29.

Nyitvatartási idő

Vasárnap-Csütörtök: 8:30-17:00
Pénteken és ünnepnapokon: 08:30-14:00

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.