Izraeli légicsapásban meghalt egy iráni tiszt Szíriában

Izraeli légicsapás következtében Szíriában meghalt Milad Hejdari, az Iráni Forradalmi Gárda egyik tisztje, katonai tanácsadó – közölte a gárda a hivatalos hírügynökségének minősülő Sepah News internetes oldalon pénteken.

A SANA szíriai állami hírügynökség korábban arról számolt be, hogy a célzott légicsapásokat Izrael egy Damaszkusztól délnyugatra fekvő katonai bázis ellen hajtotta végre.

Hejdari halálhírét kommentálva a Forradalmi Gárda hírügynöksége elítélte, hogy „a nemzetközi közösségek hallgatnak a Szíria területén végrehajtott izraeli agresszióról”. Azzal fenyegetőzött, hogy „Izrael választ fog kapni erre a bűncselekményére”.

Naszir Kanani, az iráni külügyminisztérium szóvivője is külön nyilatkozatban ítélte el a szíriai főváros közelében található bázisok elleni izraeli támadásokat.

Egy nap leforgása alatt ez már a második izraeli légicsapás volt Szíria területén. A szerdáról csütörtökre virradóra végrehajtott előző támadás következtében két szíriai katona megsebesült.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű civil szervezet adatai szerint március folyamán Izrael már hat alkalommal hajtott végre légicsapásokat Szíriában, ezek közül kettő az aleppói repülőtér ellen irányult.
Izrael az utóbbi években számos légicsapást mért szíriai célpontokra a hadsereg, valamint a damaszkuszi kormánnyal szövetséges erők és a libanoni síita Hezbollah állásaira.

Bár a támadásokról szóló híreket az izraeli hadsereg rendszerint nem kommentálja, az izraeli vezetés egy ízben elismerte, hogy 2011 óta több mint 100 légitámadást hajtott végre szíriai célpontok ellen, hozzátéve, hogy ezekkel „a térséget érintő iráni fenyegetés” ellen küzd.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.