Halálos terrortámadás Tel-Avivban

Rendőrök 2023. április 7-én Tel-Avivban a gázolásos merényletet elkövető Kfar Kassem-i lakos holtteste mellett. Az izraeli állampolgárságú arab férfi 7 embert megsebesített és egy 36 éves olasz turistát megölt, amikor autójával egy dél tel-avivi parkban a járókelők közé hajtott. A rendőrség a helyszínen hatástalanította a férfit. – Fotó: Bea Bar Kallos / Izraelinfo

Péntek este (április 7.) hét személy sérült meg és egy 36 éves római férfi, Aleddandro Parini, meghalt a péntek esti Tel Aviv-i terrortámadásban, amikor az izraeli állampolgárságú Kfar Kassem-i lakos a Charles Core parkban sétálók közé hajtott, és járművével felborult.  

A terrorista a Tel Aviv-i promenád déli felén autójából előbb lövöldözni kezdett a közeli civilekre, akik közül egy férfit megölt, majd a parkban sétálók közé hajtott, amikor is felborult a járműve, feltehetőleg miközben a rendőrség hatástalanította. A sérülteket a Wolfson és az Ichilov kórházakba szállították.

Rendőrök emelik szállítókocsira 2023 április 7-én Tel-Avivban a gázolásos merényletet elkövető Kfar Kassem-i lakos holttestét. Az izraeli állampolgárságú arab férfi 7 embert megsebesített és egy 36 éves olasz turistát megölt, amikor autójával egy dél tel-avivi parkban a járókelők közé hajtott. A rendőrség a helyszínen hatástalanította a férfit. – Fotó: Bea Bar Kallos / Izraelinfo

Mind a sérültek, mind a halálos áldozat turista, nyilatkozta a MDA (Magen David Adom) szóvivője a helyi médiának, olasz és brit állampolgárok. Az Olasz külügyminisztérium részvétét fejezte ki a terrortámadás miatt a twitteren. “Horror és mély döbbenet a gyáva terrortámadás Tel-Avivban.” 

„Amikor megérkeztem a helyszínre, egy felborult autót láttam, egy 17 éves lány feküdt alatta, teljesen a tudatánál volt, a fején horzsolások, a hasa és a lábai az autó alá szorulva, ami elgázolta” – mondta Yosef Kurdi, az MDA mentőse. „Gyors helyszíni ellátás után azonnal az Ichilov kórház intenzív osztályára szállítottuk közepesen súlyos állapotban. Nagyjából 200 méterrel északra tőle egy sétányon egy öntudatlan férfi fekődt, több sérüléssel a testén, nem volt pulzusa, nem lélegzett, gyors vizsgálat után sajnos már csak a halál beálltát tudtuk megállapítani. Egy másik MDA egység is a helyszínre érkzetett közben és ők látták el a további négy áldozatot, akiknek enyhébb sérüléseket okozott a merénylő. Őket Holonba, a Wolfoson kórházba szállították.”

Nem sokkal a terrortámadás után Benjamin Netanjahu miniszterelnök bejelentette, hogy mozgósították a határőrséget és a hadsereg tartalékosait a halálos terrortámadásra válaszul.

A pénteki Tel Aviv-i és a Jordán völgyében történt terrortámadások “tanúsítják az ellenállás képességét, és hogy bármikor, bárhol lecsaphatunk Izraelre”, nyilatkozta a Hamasz. “Ezek a támadások a természetes válaszok az Izrael által az Al-Aksza mecsetnél az imádkozók ellen elkövetett bűnökre.”

Az izraeli arab párt, a RAM vezetője, Mansour Abbas részvétét fejezte ki az áldozatok családjának. „Az izraeli arab társadalom és Izrael arab állampolgárai nem ilyenek. Az arab vezetés és az iszlám mozgalom nem tart elfogadhatónak semmiféle erőszakot civilek ellen, függetlenül rassztól, vallástól, etnikumtól.”

Adel Badir, a kisváros, ahonnan a terrorista származott, Kfar Kassem polgármestere szintén részvétét küldte az áldozatok családjainak. „Mi, Kfar Kassem polgárai elítélünk mindenféle erőszakot, amely ártatlan életeket olt ki, és mindkét oldalon toleranciára szólítunk fel.”

„Részévétem az olasz népnek és mielőbbi teljes felépülést kívánok a sérült turistáknak, akik azért jöttek, hogy megnézzék ezt a gyönyörű országot, de a gyűlöletkeltés és terrorizmus áldozativá váltak” – nyilatkozta Lapid, az ellenzék vezetője.

A Fekete Zászló mozgalom szombat reggel bejelentette, hogy az esti, a Habima térről a Káplán utcára tervezett tüntetés vonulásos része a rendőrséggel egyeztetve kegyeleti és biztonsági okokból elmarad. „Az izraeli kormány minden területen elbukott. Ahelyett, hogy a polgárok biztonságát garantálnák, látszatintézkedéseket tesznek, és arról tájékoztatják a közvéleményt, hogy a pészachi szünet után folytatják a tervezett jogi puccs megvalósítását, amely eltörli az Izraeli demokráciát. Ahelyett, hogy egységbe kovácsolnák az embereket, a miniszterek a Templom-hegyre való feljutásra szólítanak fel. Fontos megjegyezni, hogy a közelgő állami ünnepek a Siratófalnál kerülnek megrendezésre és a legfontosabb, hogy ezen események békés és biztonságos mederben follyanak majd. Nem engedhetjük, hogy a terrorizmus győzzön.”

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.