Jelentés: A Pentagonból kiszivárgott dokumentumok szerint a Moszad bátorított a jogi puccs elleni tüntetéseken való részvételre

Benjamin Netanjahu miniszterelnök és Dadi (David) Barnea, a Moszad vezetője – Fotó: Kobi Gideon / GPO

New York Times: Az amerikai Pentagonból kiszivárogtatott dokumentumok szerint a Moszad vezetői arra biztatták alkalmazottjaikat és az izraeli állampolgárokat, hogy vegyenek részt a rendszerpuccs elleni tiltakozáson. A jelentés szerint ezek SIGINT (Signals Intelligence)  rádiós hírszerzésen keresztül szerzett információk, de az amerikai lap nem tudta önállóan ellenőrizni az amerikai hírszerzési értékelést. A Washington Post arról számolt be, hogy a dokumentum nem tartalmaz részleteket, de megjegyezte, hogy az információkat egy szövetségi bíró jóváhagyásával gyűjtötték az Egyesült Államok kémtörvényének megfelelően. Az izraeli biztonsági rendszer magas rangú tisztviselői tagadták a részleteket, a Miniszterelnöki Hivatal pedig kijelentette, hogy “ellenőrzi a jelentést”.

A titkosszolgálati jelentés a kiszivárogtatás szerint március 1-jén készült, ekkor jelent meg egy levél is, amelyet több száz nyugalmazott Moszad alkalmazott, köztük a kémszervezet öt korábbi vezetője írt alá. Az akkori levélben a nyugalmazott moszadosok azt írták, hogy “elborzadtak a felgyorsult és ellenőrizetlen jogalkotási folyamattól”. A levél szövege megjelent a nyílt médiában. Lehetséges, hogy az attól a dátumtól származó titkosszolgálati értékelés is erre a levélre támaszkodik. Ráadásul egy héttel korábban közzétették, hogy a Moszad vezetője, David Barnea engedélyezte a szervezet nem vezető beosztású alkalmazottainak, hogy részt vegyenek a tüntetéseken.

A New York Times azt írta, hogy az Egyesült Államok Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) vezető tisztségviselői próbálják kideríteni a kiszivárgott dokumentumok forrását, és elismerik, hogy az amerikai hírszerző közösség által bemutatott hiteles információról van szó – de a dokumentumot az információ megszerzése óta legalább egyszer megváltoztatták.

Az egyesült államokbeli médiában az iratok kiszivárogtatásáról szóló tudósítások mellett Yair Netanjahu, a miniszterelnök fia kijelentéseit is megemlítették, melyek azt az állítást visszhangozták, miszerint az amerikai kormány és az izraeli biztonsági szervek állnak a tiltakozások hátterében azzal a céllal, hogy megdöntsék a jelenlegi kormányt is. Az amerikai külügyminisztérium teljes mértékben elutasította Netanjahu szavait, és “hazugságnak” nevezte azokat.

Az állítás forrása, amelyet ifjabb Netanjahu idéz, a Free Beacon weboldalán megjelent jelentésre hivatkozik, amely szerint a kormányzat 2020 óta először Donald Trump, majd Joe Biden elnöksége alatt 38 000 dollárt utalt át a Mozgalom a kormányzás minőségéért (Movement for the Quality of Government) szervezetnek az iskolai demokrácia-oktatás támogatására. Ezen kívül egy magas rangú politikai tisztviselő a múlt hónapban azzal vádolta meg az amerikai kormányzatot – és nem először –, hogy az a Netanjahu vezette kormány megbuktatásán dolgozik.

Frissítés:

A Moszad: “Az Egyesült Államokban megjelent publikációk hamisak és megalapozatlanok, nem bátorítottunk tüntetéseket”
A Miniszterelnökség a szervezet nevében cáfolta az amerikai titkosszolgálat titkos dokumentumaiban foglaltakat, miszerint „a Moszad veteránjai” a jogi rendszerváltás elleni tüntetésekre buzdítottak. Azt feltételezik, lehetséges, hogy ez annak az engedélynek a helytelen értelmezése, mely szerint a Moszad személyzete részt vehet a tüntetéseken.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.