Kiszivárgott: Az Egyesült Államok nyomást gyakorolhat Izraelre, hogy fegyvereket adjon át Ukrajnának

Kísérlet a kiszivárgott dokumentumban említett "Spyder" légvédelmi rendszerrel. Izrael segít Ukrajnának egy rakétariasztó rendszer kifejlesztésében. – Fotó: Raphael

Egy kiszivárgott Pentagon-dokumentum olyan forgatókönyveket sorol fel, amelyekben Izrael kész lenne páncéltörő rakétákkal és fejlett légvédelmi rendszerekkel ellátni Ukrajnát. A legvalószínűbb eset a washingtoni nyomásgyakorlás volt, a másik forgatókönyv pedig az Oroszországgal való kapcsolatok megromlása.

A közösségi médiában nyilvánosságra került titkos Pentagon-dokumentumok egyike olyan forgatókönyvek amerikai értékelését tartalmazza, amelyek arra késztethetik Izraelt, hogy “halálos fegyvereket biztosítson Ukrajnának” – a jelenlegi izraeli politikával ellentétben.

Izrael eddigi politikája a humanitárius segítségnyújtásra, illetve egy Ukrajnára szabott, rakétatüzet korán előrejelző rendszer közös kifejlesztésére korlátozódott.

Izrael korábban visszautasította az ukrán kéréseket, hogy komolyabb légvédelmi fegyverekkel, például a nagy sikerű Vaskupola rakétaelfogó rendszerrel lássa el Kijevet, és kizárta, hogy támadó fegyvereket adjon át.

Izrael megpróbál fenntartani egy kényes egyensúlyt, elsősorban a polgári szférában segíti Ukrajnát, miközben elkerüli Moszkva provokálását. Oroszország jelentős katonai jelenléttel rendelkezik Szíriában, ahol Izrael gyakori légicsapásokat hajt végre iráni és Irán-barát célpontok ellen.

A kiszivárgott, szigorúan titkos „feltáró elemzésként” megjelölt, február 28-i keltezésű dokumentum szerint Izrael elkötelezett amellett, hogy hírszerzést és nem halálos védelmi rendszereket biztosítson Ukrajnának, miközben azon dolgozik, hogy megőrizze saját cselekvési szabadságát Szíriában a kapcsolatai kiegyensúlyozásával az Egyesült Államokkal és Oroszországgal. De hozzáteszi, hogy Izrael valószínűleg fontolóra venné halálos segítség nyújtását Ukrajnának az Egyesült Államok megnövekedett nyomására vagy Oroszországhoz fűződő kapcsolatainak érzékelhető romlása esetén.

Az értékelésben szereplő négy forgatókönyv közül a „legvalószínűbb” az, hogy Izrael az Egyesült Államok nyomására átveszi a „török ​​modellt”, és halálos védelmi rendszereket biztosít harmadik országon keresztül, miközben továbbra is az ukrajnai háború békés lezárását szorgalmazza, és felajánlja a közvetítői szerepet. A dokumentum megjegyzi, hogy Törökországnak hasonló módon sikerült fenntartania jó kapcsolatait Oroszországgal, miközben fegyvereket ad át Ukrajnának.

Fotó az interneten keringő kiszivárgott dokumentumról

A dokumentumban említett többi forgatókönyv – valószínűségük szerint csökkenő sorrendben – a következő:

  • Oroszország stratégiai rendszereket ad át Iránnak, Izrael ősellenségének, vagy kiterjeszti az iráni rakéta- vagy nukleáris programokhoz nyújtott támogatást. 
  • Az Egyesült Államok kihasználja befolyását abban az esetben, ha Izrael fokozottabb támogatást kér az Irán elleni műveleteihez. 
  • Oroszország fejlett légvédelmi rendszereket helyez el Szíria területén, ami megnehezíti az izraeli légierő működését az országban, és veszélyezteti pilótáit.

Izrael és Oroszország évek óta fenntart egy konfliktusoldó mechanizmust, hogy elkerüljék a végzetes hibákat Szíriában. Izraeli tisztviselők értesítik orosz kollégáikat a közelgő csapásokról, miközben Izrael megpróbálja megállítani az Irán által Szíriába és Libanonba küldött fegyverek áramlását, és korlátozni északi határán az ellenséges katonai jelenlétet.

A dokumentum felsorolja az Ukrajnába szállítható izraeli fegyvereket, köztük a Barak-8 és a Spyder – nagy- és közepes hatótávolságú – föld-levegő rakétákat, valamint a Spike páncéltörő irányított rakétát. Januárban derült ki, hogy Izrael több tízezer tüzérségi lövedéket szállított át Ukrajnának a területén lévő, amerikai hadsereg által őrzött szükségraktárakból.

Egy névtelenségét kérő magas rangú izraeli forrás azt mondta a New York Timesnak, hogy Izrael “a háború első napja óta nagyon világos álláspontot képvisel Ukrajna mellett, és úgy döntött, hogy a humanitárius segítségnyújtásra összpontosít”. Ez szerinte elsősorban stratégiai érdekeinek köszönhető, tekintettel Oroszország szíriai befolyására, valamint Irán jelenlétére északi szomszédja területén.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSThe New York Times, Haaretz