Hercog Varsóban: a zsidók nem maradtak magukra a nácikkal szembeni harcban

Az izraeli, a lengyel és a német elnök Varsóban – Fotó: Kobi Gideon / GPO

A második világháborús bűnösök közül túl keveset vontak felelősségre – jelentette ki Frank-Walter Steinmeier német elnök szerdán a lengyel fővárosban a varsói gettófelkelés 80. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen.

A varsói gettó hőseinek emlékművénél rendezett megemlékezésen a német elnök tiszteletét fejezte ki a zsidó felkelők emléke előtt. Úgy fogalmazott: mély szégyennel töltik el azok a bűntettek, amelyeket a náci németek Lengyelországban, a varsói gettóban elkövettek.

Steinmeier szerint e bűntetteknek több helyet kellene szentelni a történelmi emlékezetben. “Mi németek tudatában vagyunk felelősségünknek, a túlélők és a halottak által ránk hagyott missziónak” – jelentette ki az elnök. Hozzátette: a németek elfogadják ezt a missziót, a saját történelmük iránti felelősségük “vég nélküli”.

A náci németek pontosan kitervelték és végrehajtották a holokausztot, és az európai, a varsói zsidókat “oly kegyetlen és embertelen módon üldözték, gyilkolták, hogy nem találunk rá szavakat” – mondta a német elnök. Hozzátette: a háború után túl kevés elkövetőt vontak felelősségre.

Mint hangsúlyozta: a történelemből levonandó legfontosabb tanulság a “soha többé”. Ebben az összefüggésben az ukrajnai háborúra utalt, úgy ítélve meg: Vlagyimir Putyin orosz elnök a nemzetközi joggal összeférhetetlen agressziót követett el, és ezzel lerombolta az európai rend és biztonság alapjait. A szabadságot és a függetlenséget ki kell vívni, meg kell védeni – fogalmazott.

Steinmeier hálájáról és alázatáról beszélt annak kapcsán, hogy első német államfőként vehet részt a gettófelkelés évfordulóján rendezett megemlékezésen. Fontosnak nevezte, hogy a rendezvényen Jichák Hercog izraeli és Andrzej Duda lengyel elnök társaságában lehet jelen.

A három elnök a varsói megemlékezésen – Fotó: Kobi Gideon / GPO

Jichák Hercog felidézte beszédében, hogy a varsói gettóban “elszánt lengyel zsidók csoportja” szállt szembe a német túlerővel. A felkelést kevesen élték túl, de “a hősök vérével megszentelt földön győzött az emberi szellem”. A gettó lakosai megőrizték emberi erkölcsüket, egymásért viselt felelősségüket, az emberiességbe, a felebaráti szeretetbe vetett hitüket – húzta alá az izraeli elnök.

Hozzátette: a zsidók nem maradtak magukra a nácikkal szembeni harcban, “minden államban akadtak Világ Igazai, a helyi ellenállás tagjai, közöttük természetesen lengyelek is”. Hercog szerint a holokauszt emlékezete “nem posztmodern és nem relatív”, hiszen valóban létezett “az igazi gonosz” a nácik és segítőik személyében, és létezett “a tiszta jó” is, amelyet az áldozatok és a harcosok testesítettek meg.

Hercog: “a tiszta jót” az áldozatok és a harcosok testesítették meg.

Hercog hangsúlyozta: a Lengyelországot és sok más országot ért háborús megsemmisítés alapját képezi a Lengyelország és Izrael közötti “fontos párbeszédnek”, a két nemzet közötti barátság elmélyítésének.

Andrzej Duda lengyel elnök felszólalásában a bátorság és az elszántság jelképének nevezte a gettófelkelést. Felidézte: annak túlélői közül többen később a lengyel honfitársaikkal együtt az 1944-es varsói felkelésben harcoltak a német megszállók ellen.

A varsói gettófelkelés a zsidók legnagyobb fegyveres ellenállási akciója volt a második világháború során. A németek 1943. április 19-ére tervezték a varsói gettó végső felszámolásának kezdetét. Az akciót megelőzően a gettóban felkelés tört ki, amelyben mintegy 14 ezren haltak meg, a városrészt a németek földig rombolták.

Steinmeier, Duda és Hercog – Fotó: Kobi Gideon / GPO

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.