Harmadszor élünk itt jeruzsálemi központú, független államban. Kétszer nem sikerült túlélni együtt a nyolcadik évtizedet. Harmadjára sikerül?

Az első alkalommal, Dávid és Salamon király idején, 73 évig bírtuk ki együtt. Ha Dávid hebroni uralkodásának hét évét is ide számítjuk, mielőtt elfoglalta volna Jeruzsálemet, akkor 80 évig. Ez idő alatt épült az Első Templom, amit héberül „első Otthon”-ként is emlegetünk (Bait Rison).

A Dávid előtt uralkodó Saul királysága nem csak Jeruzsálemnek volt híján: amikor Sámuel próféta felkente olajjal, nem királlyá kente, hanem vezetővé (nagid), törzsek feletti pararancsnokká. Igaz ugyan, hogy később Gilgalban formálisan is királlyá koronázták, de uralkodása továbbra is inkább csak a honfoglalást követő bírákéhoz hasonlított: nem volt központosított hatalom. (Kép: Ernst Josephson: Saul – 1878. Wikimedia commons )

Az országalapítókat követő harmadik generáció uralmával szakadt ketté az ország.

Másodszor a hanukai csoda és a Makkabeusok által alapított Hasmoneus királyság idején jött össze 77 év egységes, független államiság.

Ez alkalommal is a második-harmadik nemzedéknek köszönhettük a szuverenitás elvesztését. A függetlenséget kivívó nemzedék saját bőrén tapasztalta meg, milyen volt a szolgaság, és mekkora árat kellett fizetni a szabadságért. Gyermekeik, a második nemzedék, még maguk is átélték a változást, vagy első kézből kapták az infót. Az unokák már beleszülettek a jóba, és a figyelmeztetések ellenére sem tudták igazán elképzelni, hogy elveszíthetik azt, amit mindig magától értetődően adottnak tapasztaltak. A kompromisszum-képtelen önigazság és az egó által tüzelt vak testvérgyűlölet vezetett a rómaiak behívásához és végső soron a Második Templom, a „második Otthon” (Bait Seni) pusztulásához.

Harmadszor élünk itt jeruzsálemi központú, független államban. A függetlenséget kivívó nemzedék saját bőrén tapasztalta meg, milyen volt a galut, és mekkora árat kellett fizetni a szabadságért. Gyermekeik, a második nemzedék, még maguk is átélték a változást, vagy első kézből kapták az infót. Mi, a mai izraeliek, politikai, gazdasági és vallási-kulturális vezetőink többségével együtt már beleszülettünk az izraeli függetlenségbe, és néha úgy tűnik: a figyelmeztetések ellenére sem tudjuk igazán elképzelni, hogy elveszíthejük azt, amit mindig magától értetődően adottnak tapasztalunk.

Mi vagyunk most az a kritikus második-harmadik generáció.

Vajon sikerül ezúttal túlélni a nyolcadik évtizedet? Sikerül-e átadni a vezetést gyermekeinknek, a negyedik generációnak? Tanulunk elődeink hibáiból, és megmarad a „harmadik Otthon”?

Rólunk jövendölt vajon Zecharja próféta, amikor azt írta: “És az lesz az egész országban, mondja az Örökkévaló, hogy két rész kiirtatik belőle, kimúlik, a harmadik rész pedig fennmarad benne.”

Tanulunk elődeink hibáiból, és megmarad a „harmadik Otthon”?

Loading ... Loading ...

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.