Rendben lesz

Egy hónapig Németországban voltam. Úgy éreztem, hogy egy másik bolygón vagyok. Csend és rend. Szabályok, amiket betartanak az emberek. Ha valaki meg akarná szegni, megakadályozzák, akár a barátai is. Ha 30 a sebességkorlát, az nem 32. A szemetek szétválogatása olyan, mint a fogmosás. Napi rutin. Nincs támogató kacsintás a kihágóknak. Csend van. Semmi hejehuja vagy zenebona. Visszafogottság, fegyelem, rend, biztonság. A környékemen legalábbis ezt éreztem. Van valamiféle egységesség, szervezettség. A nap csak percekre bújt elő. Minden kicsit egyforma volt, de nyugodt.

Később átmentem Magyarországra. Ott már nagyon vegyes tapasztalatokra tettem szert. Egyrészt profizmust és kedvességet láttam, például a központi okmányirodában. Néhány órán belül megkaptam az új útlevelemet és mosolyogtak az ügyintézők. Másrészt feszültség és panasz vett körül az utcán, a postán vagy a villamoson. Óránként egy anyázás- kutyapicsázás biztosra vehető volt. Hozzá lehet szokni, egy idő után már alapzaj. Utáljuk egymást, gyanakszunk, félünk, várjuk a hőst, aki majd tömeget toboroz és elzavarja a hatalmat. Addig is ki kell bírni. Valahogy.

Végül hazaértem Izraelbe, a káosz és a mosoly országába. A szomszéd ordibálva telefonál, a tengerparton zenebona és kannabisz illat, mindenki vidámkodik. A biztosítónál egy kedves hang szólít, hogy ne legyek feszült, csak azért nem kaptam meg az autó biztosítását, mert eltévesztették az e-mail címet, na bumm. Az internetes cég továbbra is vonja a havi díjat, miután másik céghez mentem, na bumm. Nincs okom hisztizni, majd korrigálják. Több órás ügyintézés után sem intéztem el semmit, na és aztán, türelem. Tüntetések sok hete, egyre nagyobbak. Senki nem vár a megváltó vezérre, mégis érzem, hogy a kormányváltás végül valahogy meg fog valósulni. Majd minden jihije beszeder (rendben lesz). Ebben a káoszban van valami nagyon is erőteljes rend. Ideje volt hazajönni. Ideje lehiggadni.

Fotó: Hilda Wolf Csongovai

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.