Netanjahu megakadályozta, hogy a védelmi miniszter elfogadja az amerikai kormány meghívását

Yoav Gallant védelmi miniszter – Fotó: Noam Moshkowitz / a Kneszet

A 12-es csatorna szerint Netanjahu megtiltotta Gallant védelmi miniszternek, hogy elfogadja az USA meghívását, mert ő maga nem kapott meghívót Biden elnöktől. Ez a lépés szokatlan és veszélyes lehet a két ország biztonsági együttműködésére nézve. A Fehér Ház jelezte, hogy tervezi Netanjahu meghívását, de még nincs konkrét időpont. A republikánus képviselőházi elnök McCarthy pedig azt mondta, hogy ha Biden nem hívja meg Netanjahut, akkor ő fogja.

Szerdán a 12-es csatorna riportja számolt be arról, hogy a miniszterelnök megakadályozta, hogy a védelmi miniszter eleget tegyen az Amerikai Egyesült Államok kormánya meghívásának, amíg őt magát nem hívja meg Biden elnök. A csatorna amerikai és izraeli forrásokra hivatkozva állítja, hogy Gallant Netanjahu kérésére nem fogadta el az amerikai biztonsági erők meghívását, ami kifejezetten szokatlan eljárás a két ország kapcsolatának fényében, és esetleges biztonsági kockázatokkal járhat. Ugyanakkor Gallant az elmúlt hetekben Izraelben találkozott az Egyesült Államok vezető tisztjeivel, többek között a Közel-Keletért felelős tábornokkal is.

Mióta Netanjahu újra elfoglalta a miniszterelnöki hivatalt, a Fehér Ház többször is hangot adott aggodalmának a tervezett jogrendi változások, és a szélsőjobbra tolódott kormányzati politika miatt, amely kifejezetten a ciszjordániai területeket érinti.

Gallant hivatala nem kívánta kommentálni a riportot, a Miniszterelnöki Hivatal pedig úgy nyilatkozott, hogy „nem pontosak az értesülések”.

Március közepén tömegtüntetést és országos általános sztrájkot váltott ki Gallant kirúgása, miután a védelmi miniszter nyilvános kifejezte aggodalmait a tervezett “reformok” és az azok miatt kialakult alkotmányos válság nemzetbiztonsági veszélyei miatt. A tiltakozások végül a tervezett jogrendi változtatások elhalasztásához, és az ellenzékkel való egyeztetéshez vezetett. Két héttel később Netanjahu az erőszak terjedése, libanoni, szír és gázai rakétatámadások és terrorcselekmények közepette mégis visszahelyezte Gallantot hivatalába.

Korábban már foglalkozott a 12-es csatorna az USA-beli látogatások korlátázásával, amikor a miniszterelnök a teljes kabinetet számára elrendelte a meghívások elutasítását az Egyesült Államok kormányától, valamint ugyanez a tiltás vonatkozott az Egyesült Arab Emirátusokból érkező kormányzati látogatásokra is. A csatorna szerdán arról számolt be, hogy a republikánus képviselőházi elnök Kevin McCarthy kijelentése után, miszerint ha az Elnök nem hívja meg Netanjahu-t, akkor majd ő fogja. A Fehér Ház szóvivője jelezte, hogy meg fogják hívni az izraeli miniszterelnököt egy washingtoni látogatásra, de egyelőre nincs terven ilyesfajta esemény. McCarthy hangsúlyozta a Kneszet előtt tartott beszédében, hogy a meghívás kétpárti szervezésben kell törtéjen, ahol a miniszterelnök demokrata és republikánus képviselőkkel is találkozik majd. „Úgy gondolom, hogy mindenképpen meg kell hívnia Netanjahut a Fehér háznak, márcsak Izrael fennállásának 75 évfordulója apropóján is.”

A riportban megszólaló biztonságpolitikai miniszter Tzahi Hanegbi egyetért azzal, hogy a jelen politikai helyzet, elsősorban a tervezett jogrendi változtatások tartják vissza a Biden adminisztrációt Netanjahu meghívásától a Fehér Házba, hiszen Biden még márciusban reményét fejezte ki, hogy Netanjahu eláll tervétől.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.