Tűzszünetet kötött Izrael és az Iszlám Dzsihád

Palesztin illetékesek szombaton bejelentették, hogy Izrael és az Iszlám Dzsihád nevű iszlamista szervezet Egyiptom közvetítésével tűzszünetet kötött, amely szombat este 10 órakor lép életbe.

A tűzszünet véget vethet a 2021-es tíznapos háború óta legsúlyosabb, határon átnyúló tűzharcnak.

A fegyvernyugvás érdekében közvetítő Egyiptom felszólította a szembenálló feleket, hogy tartsák be a megállapodást – számolt be róla az egyiptomi Al Kahera Val Nas televíziós csatorna.

A tűzszüneti megállapodás értelmében a felek beszüntetik a polgári személyek elleni támadásokat és a házak lerombolását.

- Hirdetés -

Izrael kedden reggel indította el a légicsapásait. Mint közölték, a támadások az Iszlám Dzsihád gázai övezeti parancsnokai ellen irányultak, akik támadásokat terveztek Izraelben.

Válaszul az Irán által támogatott iszlamista szervezet, amely a második legerősebb fegyveres csoport a Gázai övezetben, több száz rakétát lőtt ki, ezért másfél millió izraelinek kellett óvóhelyekre menekülnie.

Az elmúlt öt napban az izraeli csapások az Iszlám Dzsihád hat magas rangú vezetőjét ölték meg, és számos katonai létesítményt is megsemmisítettek, de legkevesebb tíz polgári személy, köztük nők és gyerekek is életüket vesztették.

A múlt héten meghiúsult egy egyiptomi közvetítéssel létrejött tűzszüneti megállapodás a szemben álló felek között.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.