Egy arany, egy bronz és Júlia, a barátfóka – Hétvégi hírszüret

Inbar Lanir nyerte az aranyérmet a katari dzsúdó-világbajnokságon

A Dohában zajló olimpiai kvalifikációs cselgáncs-világbajnokság 78 kilogrammos csoportjában izraeli arannyal zárult a verseny: a 22 éves Inbar Lanir győzött.

Lanir az első izraeli női sportoló, aki 2014-es világbajnok, Jarden Gerbi óta a dobogó legfelső fokára állhat, miután pénteken legyőzte a világranglistán 4. helyen álló francia Audrey Tcheuméót. Itt az ipon:

Noa Kirel harmadik lett az Eurovízió döntőjében

Noa Kirel harmadik lett szombat este a liverpooli Eurovíziós döntőn, összesen 362 ponttal. Loreen, Svédország képviselője a Tattoo című dallal végzett az első helyen. “Őrület! A harmadik helyen lenni minden képzeletet felülmúl, én vagyok a legboldogabb a világon, és érzem, hogy a hazám büszke rám” – mondta Kirel első reakciójában a hírre. Kirel öt országtól – Olaszország, Azerbajdzsán, Franciaország, Örményország és Lengyelország – kapott 12 pontot.

A verseny győztese, Loreen a második ember az Eurovízió történetében, aki többször is megnyerte a dalversenyt, miután 2012-ben az “Euphoria”-val nyert. Svédországnak ez a hetedik győzelme a versenyen, jövőre az „Abba” együttessel és a „Waterloo” című dallal ünnepli első győzelmének 50. évfordulóját.

Szombat délután Kirel megkapta a közönségkedvenc címet az Eurovízió hivatalos TikTok-oldalán zajló versenyen.

Nézd meg Noa teljes fellépését az Eurovíziós döntőn:

Baráti látogatás

Mediterrán barátfókát, ezt a kiemelten veszélyeztetett és mára ritkának számító fókafajtát eddig csak a nyílt vízen észleltek errefelé, de ezen a hétvégén egy nőstény úgy döntött, Jaffón tölti a hétvégét. Nem csoda, hogy a tengeri emlősök kutatásával és védelmével foglalkozó NGO vezetője “még éjszaka sem bírta lehunyni a szemét” az izgalomtól. Először arra gondoltak, a fókának segítségre van szüksége, a parton kirándulók vissza is tolták a tengerbe, de a fóka visszamászott napozni.

Miután egy férfi, aki eredetileg delfinnek vélte a fókát, bejelentette az esetet, a Természetvédelmi- és Nemzeti Parkok Hatóságának felügyelői és további önkéntesei a partra siettek. Első feladatuk az volt, hogy elkergessék a gyerekeket, akik izgalmukban kövekkel dobálták szegény állatot. Egy önkéntes ügyesen megoldotta a helyzetet: megkérdezte az egyik gyerkőcöt, hogyan kéne elnevezni a barátfókát. „Júlia” – volt a válasz, és a parkőr megígérte neki, hogy ezentúl ez lesz a neve, ha cserébe a fiú biztonságos távolságban tartja a többi gyereket. A hatóság illetékesei ezután barikádszalagot ragasztottak fel, hogy megvédjék Júliát a bámészkodóktól. „Amíg itt van, mi is itt leszünk” – ígérték a természet őrei.

Egyébként a kutatók tudni vélik, hogy Júliát máshol Tugra néven ismerik, és 2007 óta többször is látták Libanon partjainál és a dél-törökországi Mersin tartományban is. Elmondásuk szerint a törökországi kutatók örömmel hallották, hogy a fóka Izraelbe látogatott, és azt kérték, vigyázzanak rá, amíg az állat úgy nem dönt, hogy visszatér Törökországba.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.